mata wang kripto

10 mata wang kripto utama selain Bitcoin

Cryptonews bukan sahaja menjadi penentu arah aliran, membawa gelombang yang dibina di atas rangkaian rakan ke rakan yang terdesentralisasi, ia telah menjadi standard de facto untuk , memberi inspirasi kepada legiun pengikut dan derivatif yang semakin meningkat.

?

Sebelum kita melihat dengan lebih dekat beberapa alternatif kepada ini, mari kita kembali dan semak secara ringkas apa yang kita maksudkan dengan istilah seperti cryptocurrency dan altcoin. Mata wang kripto, ditakrifkan secara meluas, ialah wang maya atau digital yang berbentuk token atau “syiling.” Walaupun sesetengah mata wang kripto telah menerokai dunia fizikal dengan kad kredit atau projek lain, sebahagian besarnya kekal tidak ketara sepenuhnya.

“crypto” dalam mata wang kripto merujuk kepada kriptografi rumit yang membolehkan penciptaan dan pemprosesan dan urus niaganya melalui sistem terdesentralisasi. Di samping ciri “crypto” penting bagi mata wang ini, adalah komitmen bersama untuk desentralisasi.

Mata wang kripto biasanya dibangunkan sebagai kod oleh pasukan yang menggabungkan mekanisme pengeluaran (selalunya, tetapi tidak selalu, melalui proses yang dipanggil “perlombongan”) dan kawalan lain.

Mata wang kripto hampir sentiasa direka bentuk untuk bebas daripada manipulasi dan kawalan kerajaan, walaupun apabila ia semakin popular, aspek asas industri ini telah mendapat kecaman. Mata wang kripto yang dimodelkan selepas Bitcoin secara kolektif dipanggil altcoin, dan dalam beberapa kes “shitcoin,” dan sering cuba untuk menampilkan diri mereka sebagai versi Bitcoin yang diubah suai atau dipertingkatkan.

Walaupun sesetengah mata wang ini mungkin mempunyai beberapa ciri mengagumkan yang tidak dimiliki oleh Bitcoin, tahap keselamatan yang dicapai oleh rangkaian Bitcoin sebahagian besarnya belum dilihat oleh altcoin.

Seterusnya, kami akan mengkaji beberapa yang paling penting selain Bitcoin. Pertama, bagaimanapun, kaveat: adalah mustahil untuk senarai seperti ini lengkap sepenuhnya. Satu sebab untuk ini ialah hakikat bahawa terdapat lebih 10,000 mata wang kripto yang wujud setakat November 2021.

Walaupun kebanyakan mata wang kripto ini mempunyai sedikit atau tiada volum penjejakan atau dagangan, sesetengahnya menikmati populariti yang besar dalam kalangan penaja dan komuniti pelabur yang berdedikasi.

Di luar itu, bidang mata wang kripto sentiasa berkembang, dan token digital besar seterusnya boleh dilancarkan esok. Walaupun Bitcoin dilihat secara meluas sebagai perintis dalam dunia mata wang kripto, penganalisis mengambil banyak pendekatan untuk menilai token selain daripada BTC.

Adalah perkara biasa, sebagai contoh, bagi penganalisis untuk mementingkan kedudukan mata wang antara satu sama lain dari segi permodalan pasaran. Kami telah mengambil kira perkara ini dalam pertimbangan kami, tetapi terdapat sebab lain mengapa token digital juga boleh disenaraikan.

Jenis mata wang

wang kripto Mata wang kripto bertujuan untuk digunakan untuk pembayaran, menghantar nilai (serupa dengan wang digital) melalui rangkaian pengguna yang terdesentralisasi. Banyak altcoin (iaitu bukan Bitcoin atau kadangkala Ether juga) diklasifikasikan dengan cara ini dan kadangkala boleh dirujuk sebagai token keselamatan.

Terdapat juga token berasaskan blockchain yang bertujuan untuk tujuan yang berbeza daripada wang. Contohnya boleh menjadi token yang dikeluarkan sebagai sebahagian daripada tawaran syiling permulaan (ICO), yang mewakili kepentingan dalam projek blokchain atau defi. Jika token terikat dengan nilai syarikat atau projek, ia boleh dipanggil token keselamatan (seperti dalam sekuriti seperti saham, bukan keselamatan).

Token lain mempunyai kes penggunaan atau fungsi tertentu, contohnya, token Storj membenarkan orang ramai berkongsi fail melalui rangkaian terpencar, atau Namecoin menyediakan perkhidmatan DNS terpencar untuk alamat internet. Ini dikenali sebagai token utiliti.

Hari ini, walaupun ramai pengguna mata wang kripto memahami dan menghargai perbezaan ini, peniaga dan pelabur mungkin tidak menyedari perbezaannya, kerana semua kategori token cenderung untuk berdagang dengan cara yang sama di bursa mata wang kripto,

1. Ethereum (ETH)

mata wang kripto

ethereum

Alternatif Bitcoin pertama dalam senarai kami, Ethereum, ialah platform perisian terdesentralisasi yang membolehkan anda membuat dan menjalankan kontrak pintar dan aplikasi terdesentralisasi (dapps) tanpa masa henti, penipuan, kawalan atau gangguan pihak ketiga.

Matlamat di sebalik Ethereum adalah untuk mencipta satu set produk kewangan terdesentralisasi yang boleh diakses oleh sesiapa sahaja di dunia, tanpa mengira kewarganegaraan, etnik atau kepercayaan.2 Aspek ini menjadikan implikasi bagi mereka di sesetengah negara lebih menarik, kerana mereka yang tidak mempunyai infrastruktur negara. dan ID nyatakan mereka boleh mengakses akaun bank, pinjaman, insurans atau pelbagai produk kewangan lain.

Aplikasi pada Ethereum dijalankan pada eter, token kripto khusus platformnya. Ether adalah seperti kenderaan untuk mengelilingi platform Ethereum dan dicari terutamanya oleh pembangun yang ingin membangunkan dan menjalankan aplikasi dalam Ethereum, atau sekarang, oleh pelabur yang ingin membuat pembelian mata wang digital lain menggunakan eter.

Ether, yang dilancarkan pada 2015, kini merupakan mata wang digital kedua terbesar mengikut permodalan pasaran selepas Bitcoin, walaupun ia ketinggalan di belakang mata wang kripto yang dominan dengan margin yang ketara. separuh daripada Bitcoin.4

Pada tahun 2014, Ethereum melancarkan pra-jualan eter, yang mendapat sambutan yang menggalakkan; Ini membantu memulakan era tawaran syiling permulaan (ICO). Menurut Ethereum, ia boleh digunakan untuk “menyulitkan, mengasingkan, mengamankan, dan berdagang apa sahaja.” 5 Berikutan serangan terhadap organisasi autonomi terpencar (DAO) pada 2016, Ethereum telah dibahagikan kepada Ethereum (ETH) dan Ethereum Classic (ETC). ).

Pada tahun 2021, Ethereum beralih daripada algoritma konsensus bukti kerja (PoW) kepada bukti pegangan (PoS) .6 Langkah ini bertujuan untuk membolehkan rangkaian Ethereum berjalan dengan kuasa dan kelajuan transaksi yang lebih rendah. dipertingkatkan, sebagai serta mewujudkan persekitaran ekonomi yang lebih deflasi.

Proof of Stake membenarkan peserta rangkaian untuk “bertaruhan” eter mereka pada rangkaian. Proses ini membantu melindungi rangkaian dan memproses transaksi yang berlaku. Mereka yang melakukan ini diberi ganjaran dengan eter, serupa dengan akaun faedah. Ini adalah alternatif kepada mekanisme bukti kerja Bitcoin, di mana pelombong diberi ganjaran dengan lebih banyak Bitcoin untuk memproses transaksi.

2. Litecoin (LTC)

Litecoin, yang dilancarkan pada 2011, merupakan salah satu mata wang kripto pertama yang mengikuti jejak Bitcoin dan sering dirujuk sebagai “perak kepada Bitcoin”. 7 Ia dicipta oleh Charlie Lee, graduan MIT dan bekas jurutera Google.

Litecoin adalah berdasarkan rangkaian pembayaran global sumber terbuka yang tidak dikawal oleh mana-mana pihak berkuasa pusat dan menggunakan “scrypt” sebagai bukti kerja, yang boleh dinyahkodkan dengan bantuan CPU gred pengguna.

Walaupun Litecoin adalah seperti Bitcoin dalam banyak cara, ia mempunyai kadar penjanaan blok yang lebih pantas dan oleh itu menawarkan masa pengesahan transaksi yang lebih pantas. Sebagai tambahan kepada pembangun, terdapat semakin ramai pedagang yang menerima Litecoin. Sehingga November 2021, Litecoin mempunyai permodalan pasaran $ 14 bilion dan nilai setiap token sekitar $ 200, menjadikannya mata wang kripto ke-17 terbesar di dunia.8

3. Cardano (ADA)

Cardano ialah mata wang kripto “Ouroboros proof-of-stake” yang dicipta dengan pendekatan berasaskan penyelidikan oleh jurutera, ahli matematik dan pakar crypto.9 Projek ini diasaskan bersama oleh Charles Hoskinson, salah seorang lima ahli pengasas awal Ethereum. Selepas mempunyai beberapa perselisihan faham dengan hala tuju Ethereum, dia pergi dan kemudian membantu mencipta Cardano.

Pasukan di belakang Cardano mencipta rantaian blok mereka melalui eksperimen yang meluas dan penyelidikan semakan rakan sebaya. Para penyelidik di sebalik projek itu telah menulis lebih daripada 90 artikel mengenai teknologi blockchain mengenai pelbagai topik.10 Penyelidikan ini adalah tulang belakang Cardano.

Disebabkan oleh proses yang ketat ini, Cardano nampaknya menonjol di kalangan rakan sebaya bukti kepentingannya, serta mata wang kripto utama yang lain. Cardano juga telah digelar sebagai “pembunuh Ethereum,” kerana blockchainnya dikatakan mampu melakukan lebih banyak lagi.11 Walaupun begitu, Cardano masih di peringkat awal.

Walaupun ia telah mengatasi prestasi Ethereum dalam model konsensus bukti kepentingan, ia masih mempunyai perjalanan yang panjang dari segi aplikasi kewangan terdesentralisasi.

Cardano menyasarkan untuk menjadi sistem pengendalian kewangan dunia dengan mewujudkan produk kewangan terdesentralisasi yang serupa dengan Ethereum, serta menyediakan penyelesaian untuk kebolehoperasian rantaian, penipuan pengundi dan penjejakan kontrak undang-undang, antara lain. Sehingga November 2021, Cardano mempunyai permodalan pasaran keenam terbesar pada $ 57 bilion, dan ADA didagangkan untuk sekitar $ 1.79.

4. Polkadot (DOT)

mata wang kripto

Polkadot ialah mata wang kripto bukti pegangan yang unik yang bertujuan untuk menyediakan kesalingoperasian antara rantaian blok lain. Protokolnya direka bentuk untuk menyambungkan blockchain yang berwibawa dan tanpa kebenaran, serta oracle, untuk membolehkan sistem berfungsi bersama di bawah satu bumbung.

Komponen utama Polkadot ialah rantai gegantinya yang membolehkan kebolehoperasian rangkaian yang berbeza. Ia juga membenarkan “payung terjun” atau rantaian blok selari dengan token asli mereka sendiri untuk kes penggunaan tertentu.12

Di mana Polkadot berbeza daripada Ethereum ialah daripada hanya mencipta aplikasi terdesentralisasi pada Polkadot, pembangun boleh mencipta rantaian blok mereka sendiri sambil masih menggunakan keselamatan yang sudah ada pada rangkaian Polkadot.

Dengan Ethereum, pemaju boleh mencipta rantaian blok baharu, tetapi mereka perlu mencipta langkah keselamatan mereka sendiri, yang boleh membiarkan projek baharu dan lebih kecil terbuka untuk diserang, kerana lebih besar rantaian blok, lebih banyak keselamatan yang dimilikinya. Konsep dalam Polkadot ini dikenali sebagai keselamatan bersama.

Polkadot telah dicipta oleh Gavin Wood, seorang lagi ahli pengasas utama projek Ethereum yang mempunyai pandangan berbeza tentang masa depan projek itu. Sehingga November 2021, Polkadot mempunyai permodalan pasaran kira-kira $ 41 bilion dan DOT didagangkan pada $ 39.13

5. Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH) menduduki tempat penting dalam sejarah altcoin kerana ia adalah salah satu hard fork pertama dan paling berjaya bagi Bitcoin asal. Dalam dunia mata wang kripto, garpu berlaku akibat perdebatan dan perbincangan antara pembangun dan pelombong.

Disebabkan sifat mata wang digital yang tidak berpusat, perubahan pukal harus dibuat pada kod yang mendasari token atau mata wang yang dipersoalkan kerana konsensus umum; Mekanisme proses ini berbeza-beza bergantung pada mata wang kripto tertentu.

Apabila puak yang berbeza tidak boleh bersetuju, kadangkala mata wang digital berpecah, rantaian asal kekal dengan kod asalnya, dan rantaian baharu memulakan kehidupan sebagai versi baharu mata wang lama, lengkap dengan perubahan pada kodnya. .

BCH memulakan kehidupan pada Ogos 2017 hasil daripada salah satu perpecahan ini. Perdebatan yang membawa kepada penciptaan BCH mempunyai kaitan dengan isu kebolehskalaan; Rangkaian Bitcoin mempunyai had pada saiz blok: satu megabait (MB).

BCH meningkatkan saiz blok daripada satu MB kepada lapan MB, dengan idea bahawa blok yang lebih besar boleh mengandungi lebih banyak urus niaga di dalamnya dan dengan itu kelajuan urus niaga akan meningkat.14 Ia juga membuat perubahan lain, termasuk pengalihan keluar protokol Segregated Witness yang memberi kesan kepada ruang blok. Sehingga November 2021, BCH mempunyai permodalan pasaran sekitar $ 10.5 bilion dan nilai setiap token $ 555.15

6. Stellar (XLM)

Stellar ialah rangkaian blockchain terbuka yang direka untuk menyediakan penyelesaian perniagaan yang menghubungkan institusi kewangan untuk tujuan transaksi besar. Urus niaga besar antara bank dan firma pelaburan, yang biasanya mengambil masa beberapa hari, melibatkan berbilang pengantara dan menelan belanja yang banyak, kini boleh dilakukan hampir serta-merta tanpa pengantara dan menelan belanja sedikit atau tiada apa-apa kepada mereka yang berurus niaga.

Walaupun Stellar telah meletakkan dirinya sebagai rantaian perusahaan untuk transaksi institusi, ia masih merupakan rantaian terbuka yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja. Sistem ini membenarkan transaksi rentas sempadan antara mana-mana mata wang. Mata wang asli Stellar ialah Lumens (XLM) .16 Rangkaian memerlukan pengguna untuk mengekalkan Lumens untuk berurus niaga di rangkaian.

Stellar diasaskan oleh Jed McCaleb, ahli pengasas Ripple Labs dan pembangun protokol Ripple. Dia akhirnya meninggalkan jawatannya di Ripple dan seterusnya mengasaskan Yayasan Pembangunan Stellar.17 Stellar Lumens mempunyai permodalan pasaran $8 bilion dan bernilai $0.33 pada November 2021.18

7. Dogecoin (DOGE)

mata wang kripto

Dogecoin, dilihat oleh sesetengah pihak sebagai “memecoin” yang asal, menyebabkan kekecohan pada tahun 2021 apabila harga syiling itu melonjak. Syiling, yang menggunakan imej shiba inu sebagai avatar, diterima sebagai bentuk pembayaran oleh beberapa syarikat utama, termasuk Dallas Mavericks, Kronos dan, mungkin yang paling ketara, SpaceX, pengeluar aeroangkasa Amerika yang dimiliki oleh Elon Musk .

Dogecoin telah dicipta oleh dua jurutera perisian, Billy Markus dan Jackson Palmer, pada tahun 2013. Markus dan Palmer dilaporkan mencipta syiling sebagai jenaka, mengulas mengenai spekulasi liar pasaran mata wang kripto.

Harga DOGE mencapai paras tertinggi sepanjang masa $ 0.71 pada minggu kemunculan Elon Musk pada Saturday Night Live dijadualkan. Sehingga November 2021, permodalan pasaran Dogecoin ialah $29.2 bilion dan DOGE bernilai sekitar $0.22, menjadikannya mata wang kripto terbesar ke-10.19

8. Binance Coin (BNB)

Binance Coin ialah mata wang kripto utiliti yang beroperasi sebagai kaedah pembayaran untuk yuran yang berkaitan dengan perdagangan di Binance Exchange. Ia adalah mata wang kripto terbesar ketiga mengikut permodalan pasaran.

Mereka yang menggunakan token sebagai cara pembayaran untuk pertukaran boleh beroperasi dengan diskaun. Blockchain Binance Coin juga merupakan platform di mana pertukaran terdesentralisasi Binance beroperasi. Pertukaran Binance diasaskan oleh Changpeng Zhao dan merupakan salah satu bursa yang paling banyak digunakan di dunia berdasarkan volum dagangan.

Binance Coin pada mulanya ialah token ERC-20 yang beroperasi pada blockchain Ethereum. Ia akhirnya mempunyai pelancaran mainnet sendiri. Rangkaian menggunakan model konsensus bukti kepentingan. Sehingga November 2021, Binance Coin mempunyai permodalan pasaran $ 91.5 bilion dengan BNB bernilai $ 545.20

9. Penambat (USDT)

Tether ialah salah satu kumpulan yang pertama dan paling popular daripada apa yang dipanggil stablecoin, mata wang kripto yang bertujuan untuk memautkan nilai pasaran mereka kepada mata wang atau penanda aras luaran lain untuk mengurangkan turun naik.

Oleh kerana kebanyakan mata wang digital, malah mata wang utama seperti Bitcoin, telah mengalami tempoh turun naik dramatik yang kerap, Tether dan stablecoin lain cuba melancarkan turun naik harga untuk menarik pengguna yang mungkin berhati-hati. Harga Tether dikaitkan secara langsung dengan harga dolar AS. Sistem ini membolehkan pengguna lebih mudah membuat pemindahan daripada mata wang kripto lain kepada dolar AS dengan cara yang lebih tepat pada masanya daripada penukaran sebenar kepada mata wang biasa.

Dilancarkan pada 2014, Tether menggambarkan dirinya sebagai “platform yang didayakan blockchain yang direka untuk memudahkan penggunaan mata wang fiat secara digital.” 21 Secara berkesan, mata wang kripto ini membolehkan orang ramai menggunakan rangkaian blockchain dan teknologi berkaitan untuk berurus niaga dalam mata wang tradisional manakala turun naik dan kerumitan yang sering dikaitkan dengan mata wang digital.

Sehingga November 2021, Tether ialah mata wang kripto kelima terbesar mengikut permodalan pasaran, dengan jumlah permodalan pasaran $ 73.7 bilion dan nilai setiap token sebanyak (anda menekanya!) $ 1.22.

10. Monero (XMR)

Monero ialah mata wang yang selamat, peribadi dan tidak dapat dikesan. Mata wang kripto sumber terbuka ini telah dilancarkan pada April 2014 dan tidak lama kemudian mencetuskan banyak minat daripada komuniti dan peminat kripto. Pembangunan mata wang kripto ini sepenuhnya berasaskan derma dan didorong oleh komuniti.

Monero telah dilancarkan dengan tumpuan yang kuat pada penyahpusatan dan kebolehskalaan, dan membolehkan privasi lengkap melalui penggunaan teknik khas yang dipanggil “tandatangan cincin”.

Dengan teknik ini, sekumpulan tandatangan kriptografi muncul, termasuk sekurang-kurangnya seorang peserta sebenar, tetapi yang sebenar tidak boleh diasingkan kerana semuanya kelihatan sah. Disebabkan oleh mekanisme keselamatan yang luar biasa seperti ini, Monero telah membangunkan reputasi yang agak tidak baik: ia telah dikaitkan dengan operasi jenayah di seluruh dunia.

Walaupun ini adalah calon utama untuk menjalankan transaksi jenayah tanpa nama, privasi yang wujud dalam Monero juga Ia adalah berguna untuk penentang dari rejim yang menindas di seluruh dunia. Sehingga November 2021, Monero mempunyai permodalan pasaran $ 4.1 bilion dan nilai setiap token $ 229.26

Mengapa mata wang kripto penting?

Sebagai platform terdesentralisasi, mata wang kripto berasaskan blokchain membolehkan orang ramai terlibat dalam urus niaga kewangan peer-to-peer atau memasuki kontrak. Walau apa pun, anda tidak memerlukan perantara luar yang dipercayai, seperti bank, pihak berkuasa kewangan, mahkamah atau hakim.

Ini berpotensi mengganggu susunan kewangan sedia ada dan mendemokrasikan kewangan. Saiz ruang mata wang kripto telah berkembang dengan pesat dalam dekad yang lalu, dengan inovasi baharu dan permodalan pasaran kolektif lebih daripada $ 2.5 trilion.1

Mengapa terdapat begitu banyak mata wang kripto?

Kebanyakan mata wang kripto hari ini diperolehi dalam satu bentuk atau yang lain daripada Bitcoin, yang menggunakan kod sumber terbuka dan seni bina tahan penapisan. Ini bermakna sesiapa sahaja boleh menyalin dan mengubah suai kod dan mencipta mata wang baharu mereka sendiri. Ini juga bermakna sesiapa sahaja bebas untuk menyertai atau berurus niaga di rangkaian anda.

Apakah beberapa mata wang kripto penting lain?

Selain daripada sepuluh yang disenaraikan di atas, beberapa mata wang kripto lain telah menjadi terkenal atau memegang janji untuk berbuat demikian. Dogecoin, sebagai contoh, syiling jenaka berasaskan meme menjadi terkenal apabila Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk mempromosikan token itu di media sosial. Terdapat juga garpu bitcoin lain seperti Bitcoin Gold dan Bitcoin SV. Syiling utama lain termasuk Ripple (XRP), Solana, USD Coin dan Tezos.

Mengapa Bitcoin masih menjadi mata wang kripto yang paling penting?

Walaupun beribu-ribu pesaing muncul, Bitcoin, mata wang kripto asal, kekal sebagai pemain dominan dari segi penggunaan dan nilai ekonomi. Setiap syiling bernilai kira-kira $ 60,000 pada November 2021, dengan permodalan pasaran lebih daripada $ 1 trilion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *