pertukaran mata wang kripto

Apakah pertukaran mata wang kripto berpusat?

Cryptonews – Bagi kebanyakan pelabur , pertukaran terpusat ialah salah satu kenderaan terpenting untuk menjalankan urus niaga. Pertukaran berpusat ialah platform dalam talian yang digunakan untuk membeli dan menjual mata wang kripto. Ia adalah cara paling biasa yang digunakan oleh pelabur untuk membeli dan menjual pegangan dalam mata wang kripto.

Sesetengah pelabur mungkin mendapati konsep pertukaran “berpusat” agak mengelirukan, kerana itu sendiri sering dibilkan sebagai “terdesentralisasi.” Apakah maksud pertukaran sebegitu menjadi “terpusat” dan mengapa pertukaran ini sangat penting untuk kejayaan industri mata wang kripto secara keseluruhan?

Penggunaan pihak ketiga

Dalam istilah “pertukaran mata wang kripto terpusat”, idea pemusatan merujuk kepada penggunaan perantara atau pihak ketiga untuk membantu menjalankan transaksi. Kedua-dua pembeli dan penjual mempercayai perantara ini untuk mengurus aset mereka. Ini adalah perkara biasa dalam persediaan bank, di mana pelanggan mempercayai bahawa bank akan memegang wang mereka.

Sebab untuk konfigurasi ini ialah bank menawarkan keselamatan dan pemantauan yang tidak dapat dicapai oleh seseorang sendiri. Dalam kes pertukaran mata wang kripto terpusat, prinsip yang sama terpakai. Pedagang percaya bukan sahaja bahawa bursa akan menyelesaikan transaksi mereka dengan selamat untuk mereka, tetapi juga bahawa ia akan menggunakan rangkaian pengguna di bursa untuk mencari rakan kongsi perniagaan.

Dalam kes mata wang kripto, yang sering disimpan dalam dompet digital, seseorang boleh kehilangan ratusan atau ribuan dolar dalam pegangan mata wang digital hanya dengan melupakan kunci dompet. Pertukaran tidak akan membenarkan ini berlaku kerana ia melindungi pegangan dan bukannya pelabur individu.

Perbezaan antara pertukaran berpusat dan terpencar Pertukaran

terpusat boleh digunakan untuk berurus niaga daripada mata wang fiat kepada mata wang kripto (atau sebaliknya). Mereka juga boleh digunakan untuk berurus niaga antara dua mata wang kripto yang berbeza. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti meliputi semua jenis urus niaga yang berpotensi, masih terdapat pasaran untuk jenis pertukaran mata wang kripto yang lain.

Pertukaran terdesentralisasi adalah alternatif; mereka memotong orang tengah, mewujudkan persekitaran yang sering dianggap sebagai “tidak amanah”. Jenis pertukaran ini berfungsi seperti pertukaran peer-to-peer. Aset tidak pernah dipegang oleh perkhidmatan escrow, dan urus niaga dibuat sepenuhnya berdasarkan kontrak pintar dan pertukaran atom.

Perbezaan penting antara pertukaran terpusat dan terdesentralisasi adalah sama ada terdapat orang tengah atau tidak. Pertukaran terdesentralisasi kurang meluas dan kurang popular berbanding dengan pertukaran terpusat. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak pertukaran terdesentralisasi sepanjang masa, dan mereka mungkin memberikan pertukaran terpusat untuk mendapatkan wang mereka pada masa hadapan.

Pasangan Fiat / Cryptocurrency Adalah lebih biasa bagi pertukaran berpusat untuk menawarkan pasangan mata wang kripto / mata wang kripto pada ketika ini. Ini akan membolehkan pelanggan menukar, sebagai contoh, untuk token eter. Lebih sedikit pertukaran menawarkan pasangan fiat / mata wang kripto, yang membolehkan, sebagai contoh, pertukaran untuk USD.

Walau bagaimanapun, beberapa pertukaran mata wang kripto terbesar di dunia adalah yang menawarkan pasangan fiat / mata wang kripto ini. Sebahagian daripada sebab untuk ini mungkin berfungsi sebagai titik akses langsung ke pasaran mata wang kripto.

Memandangkan ramai pelabur dalam ruang yang agak baru untuk melabur dalam mata wang digital, mereka lebih cenderung untuk beralih kepada jenis pertukaran ini. Beberapa pertukaran ini termasuk Coinbase, Robinhood, Kraken, dan Gemini.

Elemen utama pertukaran terpusat

pertukaran mata wang kripto

Terdapat pertukaran mata wang kripto terpusat baharu sepanjang masa. Walau bagaimanapun, tidak semua akan berjaya dan tidak jarang pertukaran ini gagal. Kejayaan atau kegagalan pertukaran bergantung pada sejumlah besar faktor. Walau bagaimanapun, salah satu komponen utama kejayaan ialah volum dagangan.

Secara umumnya, semakin tinggi tahap volum dagangan, semakin sedikit turun naik dan manipulasi pasaran yang mungkin berlaku di bursa tersebut. Kemeruapan adalah pertimbangan penting. Disebabkan masa yang diambil untuk transaksi selesai, harga syiling atau token tertentu boleh berubah antara masa transaksi bermula dan masa ia tamat. Lebih tinggi volum dagangan dan lebih cepat transaksi boleh diproses, semakin kecil kemungkinan turun naik ini menjadi masalah.

Satu lagi elemen penting dalam pertukaran terpusat yang berjaya ialah keselamatan. Walaupun tiada pertukaran yang benar-benar kebal daripada aktiviti berniat jahat seperti penggodam, sesetengahnya lebih selamat daripada yang lain.

Bagaimana pertukaran bertindak balas terhadap peristiwa seperti penggodaman sama sekali bukan fakta. Beberapa bursa telah bekerja keras untuk membayar balik kerugian pelanggan, sementara yang lain kurang berjaya dalam hal itu. Yang lain telah ditutup akibat daripada jenis serangan ini.

Bagi pelabur yang ingin memasuki ruang mata wang kripto, pertukaran terpusat kekal sebagai cara yang paling biasa untuk berbuat demikian. Apabila memilih pertukaran, adalah penting untuk mempertimbangkan bilangan faktor yang akan mempengaruhi pengalaman pengguna, termasuk pasangan yang didagangkan, berapa tinggi volum dagangan dan langkah keselamatan yang telah dilakukan oleh pertukaran untuk melindungi pelanggan mereka. .

Melabur dalam mata wang kripto dan tawaran syiling permulaan (“ICO”) adalah sangat berisiko dan spekulatif, dan artikel ini bukanlah cadangan Investopedia atau penulis untuk melabur dalam mata wang kripto atau ICO. Memandangkan situasi setiap individu adalah unik, profesional yang berkelayakan harus sentiasa dirujuk sebelum membuat sebarang keputusan kewangan. Investopedia tidak membuat pernyataan atau jaminan tentang ketepatan atau ketepatan masa maklumat yang terkandung dalam dokumen ini. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *