pelabur mata wang kripto

Apakah risiko undang-undang untuk pelabur mata wang kripto?

Cryptonews – Seiring dengan ledakan minat dalam dan semua implikasinya untuk perniagaan baharu dan tradisional, terdapat keperluan yang semakin meningkat untuk kejelasan mengenai implikasi undang-undang teknologi dan mata wang baharu ini. 

Memandangkan kerajaan di seluruh dunia, agensi kawal selia, bank pusat dan institusi kewangan lain sedang berusaha untuk memahami sifat dan maksud , pelabur individu boleh membuat banyak wang dengan melabur dalam ruang baharu ini. Sebaliknya, pelabur mengambil risiko undang-undang tertentu apabila membeli dan menjual .

Walaupun mata wang digital mudah dikelirukan dengan wang elektronik konvensional, ia tidak sama; begitu juga, ia berbeza daripada mata wang tunai konvensional kerana ia tidak boleh menjadi harta fizikal atau dipindahkan antara pihak.

Sebahagian besar daripada status undang-undang mata wang digital adalah disebabkan oleh hakikat bahawa ruang itu baru-baru ini menjadi popular berbanding mata wang dan sistem pembayaran yang lebih tradisional. Seterusnya, kami akan meneroka beberapa implikasi undang-undang yang muncul berkaitan dengan pelaburan dalam .

Matawang Kripto sebagai Harta

Salah satu pertimbangan undang-undang yang paling kritikal untuk mana-mana ada kaitan dengan cara pihak berkuasa pusat melihat pegangan mata wang kripto. Di AS, IRS telah mendefinisikan mata wang kripto sebagai harta dan bukannya syiling.

Ini bermakna pelabur individu tertakluk kepada undang-undang cukai keuntungan modal apabila ia datang untuk melaporkan perbelanjaan dan pendapatan mata wang kripto mereka pada pulangan cukai tahunan mereka, tidak kira di mana mereka membeli mata wang digital.

Aspek ruang mata wang kripto ini menambahkan lapisan kekeliruan dan kerumitan untuk pembayar cukai Amerika, tetapi kesukaran itu tidak berakhir di situ. Malah, tidak jelas sama ada pelabur mata wang digital yang telah membeli pegangan mata wang mereka menghadapi langkah pelaporan tambahan pada masa cukai.

Menurut laporan CNBC, “Sesiapa yang mempunyai lebih daripada $10,000 di luar negara secara amnya perlu melengkapkan Bank Asing dan Laporan Akaun Kewangan (FBAR)… dengan Jabatan Perbendaharaan setiap tahun. Undang-undang lain, Akta Pematuhan Cukai Akaun Asing, atau FATCA, memerlukan pembayar cukai AS tertentu untuk menerangkan akaun asing mereka pada Borang 8938 apabila mereka memfailkan cukai mereka dengan IRS ”

Bekas peguam cukai persekutuan Kevin F. Sweeney menawarkan petunjuk tentang bagaimana pertukaran mata wang kripto asing boleh merumitkan urusan cukai untuk pelabur mata wang digital AS: “Mungkin terdapat keperluan FBAR, tetapi ia tidak akan pergi sejauh itu.

Seolah-olah mengatakan bahawa terdapat sentiasa satu, “jelasnya, sambil menambah bahawa kekurangan bimbingan daripada IRS telah mewujudkan” lubang hitam “ketidakpastian untuk kedua-dua pelabur dan profesional cukai.

“Ia kelihatan sangat tidak adil jika mereka menjangkakan pembayar cukai mengetahui perkara itu, dan kemudian mengeluarkan penalti untuk pembayar cukai yang tidak, apabila profesional tidak dapat 100% menentukan sama ada terdapat keperluan FBAR,” tambah Sweeney semasa wawancaranya dengan CNBC.

Semua ini menunjukkan bahawa pelabur mata wang digital harus mengambil langkah berjaga-jaga khusus untuk mengikuti nasihat profesional cukai apabila ia datang untuk melaporkan keuntungan dan kerugian mata wang kripto. Oleh kerana peraturan sentiasa berubah, perkara yang mungkin dibenarkan secara sah tahun lalu atau bahkan beberapa bulan lalu kini boleh menjadi kebimbangan undang-undang.

Negeri terdesentralisasi

Salah satu tarikan hebat kebanyakan mata wang digital juga merupakan faktor risiko yang berpotensi untuk pelabur individu. Bitcoin (BTC) telah membuka jalan untuk mata wang kripto lain kerana ia terdesentralisasi, bermakna ia tidak mempunyai kehadiran fizikal dan tidak disokong oleh pihak berkuasa pusat.

Walaupun kerajaan di seluruh dunia telah melangkah masuk untuk menegaskan kuasa kawal selia mereka dalam pelbagai cara, BTC dan mata wang digital lain seperti ini kekal tidak berkaitan dengan mana-mana bidang kuasa atau institusi.

Di satu pihak, ini membebaskan pelabur daripada berhutang kepada institusi tersebut. Sebaliknya, bagaimanapun, status ini boleh mengakibatkan komplikasi undang-undang. Nilai mata wang digital bergantung sepenuhnya pada nilai yang disifatkan oleh pemilik dan pelabur lain kepada mereka,

Ini berlaku untuk semua mata wang, digital atau fiat. Tanpa pihak berkuasa pusat yang menyokong nilai mata wang digital, pelabur boleh dibiarkan dalam masalah jika timbul komplikasi dengan urus niaga atau pemilikan.

Satu lagi potensi risiko yang dikaitkan dengan mata wang kripto akibat status terdesentralisasi mereka ada kaitan dengan butiran transaksi. Dalam kebanyakan urus niaga lain, mata wang dengan kehadiran fizikal bertukar tangan.

Dalam kes wang elektronik, institusi kewangan yang dipercayai mengambil bahagian dalam penciptaan dan penyelesaian deposit dan tuntutan hutang. Kedua-dua konsep ini tidak digunakan untuk urus niaga mata wang kripto.

Disebabkan perbezaan asas ini, kekeliruan undang-undang antara pihak dalam pelbagai jenis transaksi mata wang digital adalah kemungkinan sebenar. Sekali lagi, disebabkan status terdesentralisasi mata wang ini, laluan undang-undang dalam situasi ini boleh menjadi sukar untuk dinilai.

Lesen dan pendaftaran perniagaan

Semakin banyak syarikat mengambil kesempatan daripada mata wang digital sebagai satu bentuk pembayaran. Seperti dalam bidang kewangan lain, syarikat mungkin akhirnya dikehendaki mendaftar dan mendapatkan lesen untuk bidang kuasa dan aktiviti tertentu. Walau bagaimanapun, disebabkan status undang-undang mata wang digital yang kompleks dan berkembang, kawasan ini kurang jelas bagi syarikat yang beroperasi dalam pasaran mata wang kripto.

Syarikat yang hanya menerima mata wang kripto, sebagai contoh, mungkin tidak perlu mendaftar atau mendapatkan lesen sama sekali. Sebaliknya, mereka mungkin dikehendaki mengemukakan pertimbangan khas bergantung pada bidang kuasa mereka. Tanggungjawab terletak pada pemilik dan pengurus perniagaan untuk memastikan mereka mengikut prosedur undang-undang yang betul untuk operasi mereka di peringkat tempatan dan negeri.

Sebagai contoh, di peringkat persekutuan, institusi kewangan mesti mengekalkan aktiviti tertentu untuk melindungi daripada pengubahan wang haram dan penipuan, penghantaran dana dan banyak lagi. Pertimbangan seperti ini juga terpakai kepada syarikat yang berurusan dengan mata wang digital.

Penipuan dan pengubahan wang haram

pelabur mata wang kripto

Terdapat kepercayaan yang meluas bahawa mata wang kripto menyediakan cara baharu kepada organisasi jenayah untuk melakukan penipuan, pengubahan wang haram dan pelbagai jenayah kewangan yang lain. Ini mungkin tidak secara langsung menjejaskan majoriti yang tidak berhasrat untuk menggunakan teknologi baharu ini untuk melakukan jenayah tersebut.

Walau bagaimanapun, pelabur yang mendapati diri mereka berada dalam kedudukan malang sebagai mangsa jenayah kewangan mungkin tidak mempunyai pilihan undang-undang yang sama seperti mangsa penipuan tradisional.

Masalah ini juga berkaitan dengan keadaan terdesentralisasi mata wang digital. Apabila pertukaran mata wang kripto digodam dan pegangan pelanggan dicuri, sebagai contoh, selalunya tiada amalan standard untuk memulihkan dana yang hilang. Oleh itu, pelabur mata wang digital mengambil sejumlah risiko apabila membeli dan memegang aset crypto.

Atas sebab inilah pembangun dan syarikat permulaan yang berkaitan dengan mata wang digital telah menumpukan banyak perhatian untuk mencipta cara selamat untuk menyimpan syiling dan token digital.

Namun, sementara jenis dompet baharu dikeluarkan sepanjang masa, dan sementara pertukaran mata wang kripto sentiasa meningkatkan langkah keselamatan mereka, pelabur setakat ini tidak dapat menghapuskan sepenuhnya risiko undang-undang yang berkaitan dengan memiliki mata wang kripto, dan mungkin mereka tidak akan melakukannya.

Melabur dalam mata wang kripto dan Tawaran Syiling Permulaan lain (“ICO”) adalah sangat berisiko dan spekulatif, dan artikel ini bukanlah cadangan oleh Investopedia atau penulis untuk melabur dalam mata wang kripto atau ICO lain.

Memandangkan situasi setiap individu adalah unik, profesional yang berkelayakan harus sentiasa dirujuk sebelum membuat sebarang keputusan kewangan. Investopedia tidak membuat pernyataan atau jaminan tentang ketepatan atau ketepatan masa maklumat yang terkandung dalam dokumen ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *