Ethereum NFT

Bagaimana projek Ethereum NFT membina IP sumber terbuka

Cryptonews – Dikeluarkan pada bulan August, Nouns membezakan dirinya daripada banyak projek avatar berasaskan Ethereum yang lain dengan sepasang cangkuk yang unik.

Ia menghasilkan dan melelong hanya satu NFT aksara piksel setiap hari, secara konsisten menjual ratusan ribu dolar dalam ETH, dan kemudian semua dana pergi ke perbendaharaan kongsi yang diawasi oleh pemegang NFT Nouns secara kolektif.

Sejak debutnya, Nouns telah berkembang maju dalam usahanya untuk mewujudkan harta intelek (IP) sumber terbuka yang berdaya maju. Kata nama mempunyai DAO sendiri (atau organisasi autonomi terpencar) pemilik yang mengundi cadangan untuk membelanjakan timbunan ETH mereka.

Selain itu, ia telah menjana DAO yang boleh dikumpul seperti SharkDAO, serta projek spin-off seperti Noundles dan Nouns 3D.

Dengan lebih $64 juta dalam ETH terkumpul daripada jualan NFT setakat ini, langkah DAO Noun yang akan datang boleh menjadikan projek itu lebih ketara kepada khalayak arus perdana.

Nouns merancang untuk bekerjasama dengan David Horvath, pencipta bersama (bersama isterinya Sun-Min Kim) jenama mainan, buku dan filem popular terkenal Uglydoll, untuk mengembangkan Nouns ke Hollywood dan dunia tradisional pelesenan IP melalui inisiatif yang dicadangkan. dipanggil Studio1 Nouns.

The NFT substantif akses satu hari memberi kepada sebuah kelab eksklusif untuk ethereum Whales Kata nama tidak projek pertama NFT cuba gerakan ini luar biasa.

Larva Labs, pencipta CryptoPunks dan Meebits, telah menandatangani perjanjian dengan United Talent Agency (UTA) pada bulan Ogos dengan rancangan untuk menyiarkan ciptaan mereka dalam filem, televisyen dan banyak lagi.

Pencipta Kelab Yacht Ape Bosan Yuga Labs menandatangani perjanjian dengan eksekutif muzik veteran dan pelabur teknologi Guy Oseary pada Oktober dengan matlamat yang sama.

Apa yang membezakan Kata Nama daripada projek tersebut dalam usaha ini ialah pencipta mereka tidak menuntut penjenamaan atau aksara yang dijana secara rawak yang dilihat pada NFT.

Projek ini ditadbir oleh lesen Creative Commons CC0 “Tiada Hak Terpelihara”, yang bermaksud sesiapa sahaja boleh menggunakan nama dan aksara kata nama untuk mencipta apa-apa. Ia adalah dalam domain awam.

Terdapat produk Nouns yang dijual oleh seseorang yang tidak memiliki Nouns NFT, contohnya, dan projek spinoff yang telah menjana berjuta-juta dolar dalam volum dagangan, dan itu dibenarkan.

Dalam nada yang sama, sesiapa sahaja boleh mengambil jenama dan gaya Nouns dan mencipta filem, buku dan mainan mereka sendiri.

Pencipta Kata Nama, atau “nounders,” suka menganggap projek itu sebagai protokol atau lapisan aplikasi yang boleh dibina oleh orang lain. Akhirnya, kata nama tulen adalah kata nama asal, seperti yang dibuktikan oleh blockchain Ethereum yang boleh dilihat secara terbuka.

“Anda tidak memerlukan hak cipta lagi,” kata pencipta bersama Nouns punk4156 memberitahu Decrypt projek sedemikian. “Sama seperti petikan akademik menjadikan artikel asal lebih penting, petikan kata nama dalam apa jua bentuknya, sekurang-kurangnya ini tesis kami, akan menjadikan yang asal lebih penting dan lebih berharga.”

CrypToadz ialah satu lagi contoh utama, malah terdapat projek NFT spin-off yang dipanggil Noadz yang menggabungkan elemen gaya kedua-duanya menjadi NFT baharu.

Walau bagaimanapun, Nouns adalah yang pertama cuba menterjemah pendekatan itu ke dalam industri yang biasanya berkembang maju pada hartanah yang dimiliki sepenuhnya atau dilesenkan secara eksklusif.

Dia menjangkakan “penerokaan sebenar ruang kemungkinan” daripada jenama berkenaan CC0 IP seperti Nouns, dan sesetengah syarikat “akan memahaminya dan melakukan perkara yang asli kepada medium,” manakala yang lain mungkin kalah jejakinya. jenama sepenuhnya. . Yang lain masih tidak akan dapat menerima konsep mencipta produk di sekitar harta intelek awam, katanya.

“Saya fikir banyak syarikat tidak akan bersedia untuk membuat peralihan, kerana mereka mempercayai idea bahawa harta intelek mereka adalah produk monopoli,” kata punk4156. “Mereka akan sangat takut untuk bersaing dalam pasaran, di mana orang lain boleh menggunakan IP yang sama seperti mereka.”

Sebuah studio Nouns, Horvath, menyertai Nouns Studio1 untuk dua sebab utama. Beliau mempunyai pengalaman selama 20 tahun bekerja dengan jenama seperti Disney, Coca-Cola, Sony, Funko dan Random House untuk mencipta produk dan kandungan berdasarkan IP asal.

Selain itu, Horvath berada di bahagian bawah lubang arnab NFT dan telah mengeluarkan karya seni NFT sendiri bersama isterinya. Dia juga sangat menyukai kata nama.

Horvath mula-mula memasuki NFT pada bulan Mac dan telah tenggelam di angkasa sejak itu, dia memberitahu Decrypt. Apabila anda mula-mula melihat Kata Nama, anda fikir ia memenuhi semua dimensi harta intelek yang hebat ia mempunyai potensi penceritaan dipacu watak serta gaya unik yang boleh diterjemahkan ke dalam semua jenis produk (cth. Hello Kitty), dan anda fikir cermin mata segi empat sama yang dilihat dalam semua kata nama NFT boleh menjadi ikon seperti logo Nike.

“Dalam dunia pelesenan, semua orang mencari SpongeBob seterusnya, seterusnya, seterusnya, seterusnya, kerana ‘seterusnya’ yang memastikan perniagaan kami terus hidup,” kata Horvath. “Apabila saya melihat Kata Nama, saya fikir: kawan, jika dunia pelesenan dapat melihat ini melalui penapis mereka, saya tahu mereka akan bergema dengannya.”

Horvath merancang untuk memanfaatkan hubungan dan pengalamannya untuk memulakan perbualan dengan jenama dan syarikat yang dia harap akhirnya mahu meneruskan projek Nouns.

Seperti rakan usaha samanya punk4156, Horvath mengharapkan tentangan, serta ketidakpastian: Ramai pemain tradisional mungkin tidak memahami potensi nilai NFT dan harta intelek yang dibangunkan komuniti.

Jenama yang melancarkan NFT melalui platform seperti VeVe, sebagai contoh, seperti yang telah dilakukan oleh Marvel dan Star Trek, akhirnya masih melesenkan hartanah proprietari. Terdapat “tahap keselesaan tertentu” untuk jenama, kata Horvath.

Sebagai harta NFT asli, dibina oleh CC0, Nouns mengambil pendekatan yang sangat berbeza. Tetapi studio filem telah bekerja dengan penciptaan domain awam sebelum ini, seperti filem “Hotel Transylvania” dan francais Universal Monsters, kata Horvath.

“[Saya akan memberi tumpuan] untuk membiasakan mereka dengan dunia baharu ini dan bagaimana mereka yang berada di dalamnya seolah-olah bertindak balas terhadap idea perubahan total dari segi hak dan perkara yang biasa mereka lakukan,” katanya. dijelaskan.

Buat masa ini, Nouns Studio1 telah dikeluarkan sebagai cadangan untuk ahli DAO Nouns, tetapi punk4156 berkata bahawa pemiliknya sangat teruja dengan idea tersebut. “Kita akan lihat apabila ia diundi, tetapi saya akan sangat terkejut jika ia tidak sebulat suara,” katanya.

Sekiranya cadangan itu diluluskan, inisiatif pertama adalah untuk menghasilkan barisan “sofubi” Jepun atau mainan premium yang dihasilkan dalam kelompok kecil.

Kata Nama DAO akan meneruskan penglibatan dengan Horvath pada setiap suku tahun apabila mereka beralih dari mainan ke usaha lain, dan usaha pertama itu (menjelang Q1 2022) akan menelan belanja 24 ETH, atau sekitar $ 102,000 pada kadar pertukaran semasa. Itulah sebahagian kecil daripada jumlah ETH yang digunakan oleh Kata Nama DAO sekarang.

Bermula dengan mainan sofubi premium adalah tentang “menetapkan nada” untuk apa yang mungkin dengan projek Nouns, Horvath berkata: memfokuskan pada kualiti berbanding kuantiti dan menunjukkan kepada pencipta berpotensi lain bagaimana mereka juga boleh memanfaatkan sifat CC0 NFT. apa khabar.

“Apabila saya memikirkan DAO dan potensi untuk melakukan kebaikan dan mengajar orang lain formula yang sama… ia terbuka. Anda boleh belajar daripada ini dan melakukannya sendiri,” katanya. “Anda boleh melakukan sesuatu yang benar-benar baharu berdasarkan sistem ini. Saya rasa itu sangat istimewa, dan saya rasa ada sesuatu di sana, masa yang besar.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *