Ujian Pertama BMW i4 eDrive40 2022: Anda Hampir Fikir Ia Bukan Elektrik

  • Share
BMW i4

BMW i4- Fikirkan tentang kenderaan elektrik yang anda lihat setakat ini ia agak pelik, bukan? Kebanyakannya mempunyai je ne sais quoi tertentu yang merujuk bahawa mereka bukan kereta seperti biasa.

Sesetengah pemandu mendapati keistimewaan EV ini menarik dan menikmati memberi isyarat kepada orang lain bahawa mereka telah meninggalkan petrol tetapi bagaimana pula dengan mereka yang akan membeli EV jika bukan kerana keanehan yang tidak menyenangkan itu?

BMW i4 eDrive40 2022 nampaknya dibina dengan jelas untuk pemandu yang ingin tahu tentang apa sebenarnya schtick elektrik ini tetapi siapa yang lebih suka tidak berurusan dengan futurisme demi futurisme. Sedan hatchback elektrik pertama jenama Bavarian kelihatan seperti BMW biasa, dan lebih baik lagi, ia juga dipandu seperti satu—menjadi lebih sedap bagi yang ingin tahu EV.

Apa yang anda lihat?

BMW i4 2

Sekarang anda mungkin telah melihat 4 Series Gran Coupe di luar dan sekitar. Didedahkan untuk tahun 2022, ia adalah versi tambahan pintu bagi coupe dua pintu Siri 4 BMW dan pada asasnya kelihatan sama dengan i4.

Ini bermakna i4 mempunyai motif jeriji inspirasi babi yang sama seperti Siri 4, cuma di sini kurang wajar—tidak ada enjin di belakangnya, jadi ia hanyalah plastik pepejal. Ada yang membencinya—lebih-lebih lagi di sini, di mana ia tidak berfungsi—manakala yang lain tidak.

Dari segi terbalik, i4 juga kelihatan sangat bagus dari setiap sudut kecuali bahagian hadapan, bersebelahan dengan garis bumbung belakang cepat dan palet pilihan cat ekspresif. Buat masa ini, BMW hanya membuat empat pintu i4, tiada coupe atau boleh tukar seperti 4 Series.

Semua kebiasaan 4 Siri ini bermakna i4 tidak menjerit tentang menjadi EV. Kebanyakan yang melihatnya akan menganggap ia adalah BMW biasa, menawarkan pemilik pengalaman inkognito. Hanya pemerhati yang berminat akan melihat kehalusan seperti fascia yang telah diubah suai, roda yang berbeza, hujung ekzos yang hilang dan aksen trim biru yang membezakan i4.

Memandu Seperti BMW Sepatutnya

BMW i4 3

Dengan eDrive35 peringkat permulaan di bawahnya dan M50 berorientasikan prestasi di atas, model eDrive40 yang diuji di sini mewakili pertengahan julat i4. Ia bermula pada $56,395, dan kereta ujian ini—dilengkapi dengan barang kemas seperti kulit premium, roda yang dinaik taraf, paparan kepala dan bantuan pemandu yang diperluaskan—berjumlah $64,820.

Dalam bentuk BMW klasik, i4 eDrive40 ialah pacuan roda belakang, tayar tersebut diputar oleh motor yang menjana 335 hp dan tork 317 lb-ft. Ia mencatatkan masa 4.7 saat 0-60mph, dicapai hanya dengan berdiri di atas kedua-dua pedal kemudian melepaskan brek.

Kali ini menghubungkan Porsche Taycan peringkat permulaan dan mendahului motor tunggal Tesla Model 3. Model BMW 3 Series dan 4 Series berkuasa gas yang setanding hari ini biasanya dilengkapi dengan enjin enam silinder dan pacuan semua roda, membantu mereka melancarkan hingga 60 mph lebih dekat kepada 4.0 saat.

Dalam perjalanan, i4 eDrive40 cukup pantas untuk bersenang-senang, namun tidak begitu banyak perkara yang tidak dapat dikawal. Itu dibantu oleh penalaan pedal pemecut, yang dilembapkan sehingga hanya hentakan secara tiba-tiba mendedahkan penghantaran tork segera motor. Jika tidak, kuasa mengalir dengan lancar dan boleh diramalkan.

BMW i4 4

Perlahan dalam EV boleh menjadi satu latihan yang menarik, kerana kesan brek penjanaan semulanya menjadikan ia hanya pedal sebelah kanan yang perlu digunakan untuk kawalan kelajuan: Tekan padanya untuk pergi lebih laju, dan angkat untuk memecut, malah turun ke arah yang lengkap. berhenti. i4 eDrive40 bukanlah salah satu daripada EV tersebut.

Dalam mana-mana tahap kekuatan regen yang boleh dipilih, anda akan kerap menekan pedal brek—tidak bermasalah, terutamanya memandangkan jarak berhenti 117-kaki 60-0-mph i4 eDrive40 yang memuaskan.

Menolak shifter ke tetapan “B” memajukan i4 ke tetapan regen terkuatnya, yang akan memperlahankan i4 ke hentian, tetapi tidak pada kadar yang mencukupi untuk situasi pemanduan biasa, yang bermaksud i4 mengabaikan potensi manfaat satu- memandu pedal.

Walau apa pun, keseimbangan i4 ini antara keselesaan pemanduan dan ketenangan pengendalian menunjukkan kepakaran penalaan casis BMW. Keharmonian ini menjadikan i4 eDrive40 tempat yang bagus untuk menjadi sama ada anda bersiar-siar di sekitar bandar atau mendapati diri anda berada di jalan belakang yang berliku-liku, dan ia disokong oleh cengkaman pad skid purata 0.89 g dan purata 25.8 saat, 0.73-g angka lapan hasilnya, setiap satu hasil yang dihormati untuk jenis kenderaan ini, elektrik atau tidak.

Beberapa keluhan Dalaman

BMW i4 5

Seperti 4 Series Gran Coupe, i4 tidak mempunyai batang tertutup. Konfigurasi hatchbacknya memudahkan pemuatan kargo, dan apabila tempat duduk baris kedua dilipat ke bawah, terdapat ruang yang sama seperti beberapa SUV kecil. Walau bagaimanapun, juga seperti 4 Series Gran Coupe, ruang penumpang belakang (diakses melalui pintu belakang yang gemuk) kekal agak selesa, dengan ukuran yang hampir dengan 4 Series coupe.

Kereta mewah seperti BMW dijangka senyap di dalam, dan sukar untuk mengatakan sama ada i4 ini atau tidak. Dari satu segi ia adalah, kerana sejauh mana ia menghalang bunyi dari dunia luar; lalu lintas yang lalu lalang hampir tidak kedengaran.

Dalam erti kata lain ia tidak, disebabkan oleh bunyi tayar yang berdengung dan resonans yang berlaku di atas turapan yang berbeza-beza. Contohnya, jika jalan konkrit licin yang anda lalui bertukar menjadi asfalt berpasir, kabin tiba-tiba menjadi lebih kuat. Sekurang-kurangnya BMW yang dipanggil “IconicSounds,” bertujuan untuk meniru bunyi enjin, memberikan beberapa gangguan yang lucu (ia boleh dimatikan).

Right Arrow

BMW i4 6

BMW mengikuti trend industri yang malang untuk menghapuskan butang dan tombol fizikal yang memihak kepada kawalan digital. Walaupun ini membersihkan penampilan kabin, ia merumitkan tugas mudah—malah melaraskan suhu HVAC atau kipas memerlukan mencucuk melalui skrin sentuh.

Itu tidak berkurangan dengan antara muka iDrive baharu BMW, yang cuba meniru reka letak aplikasi telefon pintar mengambil terlalu banyak tumpuan di luar jalan. Walaupun begitu, skrin sentuh infotainment dan paparan tolok digital di sebelahnya sangat besar, segar dan berwarna-warni.

Bersarung dalam roda 19-inci, i4 eDrive40 ini dinilai EPA pada jarak 282 batu; model dengan roda 18 inci mendapat jarak 301 batu. Sangat membantu, anggaran julat yang ditunjukkan dalam paparan tolok kereta sentiasa dikemas kini berdasarkan gaya pemanduan anda, memberikan anda gambaran yang tepat tentang sejauh mana anda boleh pergi sebelum memasang.

BMW i4 7

Apabila anda berhenti untuk mengecas semula, ia akan melakukannya pada 200 kW yang agak laju , bermakna ia boleh memanfaatkan sepenuhnya pengecas pantas DC tahap 3 awam yang biasa digunakan pada hari ini. BMW menganggarkan masa pengecasan selama 31 minit untuk mengecas daripada 10 peratus kepada 80 peratus dalam keadaan ideal pada pengecas sedemikian. Jangkakan itu mengambil masa beberapa jam pada pengecas rumah tahap-2.

Ini adalah perkara yang paling pelik tentang i4 eDrive40: hakikatnya anda perlu memasangkannya. Jika tidak, rupa, fungsi dan pemacunya sudah biasa—malah mungkin membuatkan anda tersalah tarik masuk ke stesen minyak. Konsep mengecas semula kereta masih kelihatan pelik kepada ramai, tetapi sebaliknya BMW ini boleh didekati jika anda berminat untuk menukar.

  • Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *