Ujian Pertama Honda CR-V Hybrid 2023: Masih Mendahului?

  • Share
Honda CR-V Hibrid

CR-V telah menjadi crossover terlaris Honda sejak 1997, dan syarikat itu tidak secara tiba-tiba merancang bahawa SUV kecil dengan pengikut yang ramai akan memainkan peranan utama dalam rancangan elektrifikasi masa depannya.

Honda berharap untuk menawarkan 30 kenderaan elektrik baharu dalam kumpulan yang lebih luas menjelang 2030, menyumbang 40 peratus daripada jualannya di Amerika Utara. Hibrid CR-V 2023 baharunya ialah langkah perantaraan untuk membiasakan pelanggan dengan teknologi baharu untuk kenderaan elektrik ini, dan syarikat menjangkakan ia menyumbang kira-kira 50 peratus daripada jualan CR-V setiap tahun.

Dengan kemunculan sulung CR-V generasi keenam untuk 2023, model hibrid itu menjadi perdana baharu rangkaian itu. Malah, versi gas-elektrik generasi sebelumnya bukanlah SUV peneraju kelas yang sama dengan CR-V bukan hibrid. Kami kebanyakannya mengkritiknya kerana tidak cekap bahan api atau berkemampuan seperti crossover hibrid kompak lain dalam segmen ini.

Honda CR-V Hibrid

Model baharu ini bertujuan untuk membetulkan kelemahan ini. Kami meletakkan model Honda CR-V Hybrid Sport Touring 2023 melalui program ujian kami untuk melihat sejauh mana kejayaannya dari segi perataan.

Prestasi dan kecekapan

Semua Honda CR-V Hibrid 2023 menampilkan enjin empat sebaris 2.0 liter aspirasi semula jadi baharu dan sistem hibrid dwi-elektrik yang menghasilkan sejumlah 204 hp dan tork 247 lb-ft. Itulah tork tertinggi yang pernah ada untuk SUV kompak Honda, peningkatan sebanyak 15 lb-ft berbanding model sebelumnya.

Honda juga mengatakan Honda CR-V Hybrid 2023 baharu mempunyai lebih kuasa kuda, walaupun versi sebelumnya pada asalnya dinilai pada 212 kuasa kuda. Walau bagaimanapun, model keluar telah diuji semula menggunakan piawaian kuasa kuda SAE yang dikemas kini, dan Honda kini menyatakan keluarannya pada 201 kuasa kuda, bermakna 2023 hampir tidak keluar di atas.

Honda CR-V Hybrid 2023 bukan sekadar pacuan empat roda lagi, kerana trim Sport yang lebih rendah turut ditawarkan sebagai model pacuan roda hadapan. Seperti yang dijangkakan, penjimatan bahan api adalah lebih baik untuk versi 2WD, dianggarkan 43/36mpg bandar/lebuh raya berbanding 40/34mpg AWD yang bagus.

CR-V Hybrid generasi sebelumnya, hanya tersedia dengan AWD, dinilai pada 40/35 mpg yang hampir sama. Tetapi di sebalik penjimatan bahan api model FWD yang lebih baik, Honda CR-V Hybrid 2023 mendahului Toyota RAV4 Hybrid 2022 yang menerajui kelas dalam perbatuan lebuh raya: Toyota, dengan empat sebaris 2.5 liter yang lebih besar, adalah bukan turbo dan elektrik untuk 38mpg direka bentuk enjin.

Honda CR-V Hibrid

Beberapa pemulihan kuasa boleh diakses apabila nyahpecutan dengan beralih ke kedudukan ‘B’ baharu hibrid dan melalui dayung sterengnya. Menggunakan penjanaan semula tinggi tidak menghentikan CR-V seperti persediaan pedal tunggal yang betul, tetapi ia membantu memperlahankannya apabila anda melepaskan gas. Honda berkata ia menambah sistem itu sebahagiannya untuk menyediakan pelanggannya untuk masa depan kereta elektrik, tetapi kami sedang menggali bagaimana ia meningkatkan kecekapan.

Prestasi

Honda CR-V Hibrid 2023 tidak sepantas dalam garis lurus seperti model tork rendah generasi sebelumnya, tetapi ia hampir. Hibrid CR-V 2020 yang kami uji memecut dari 0 hingga 60 mph dalam 7.5 saat, hanya 0.1 saat lebih pantas daripada 2023. Hibrid baharu masih jauh lebih pantas daripada model Turbo EX-L-AWD, yang mencecah 60 mph dalam 8.7 saat, tetapi Toyota RAV4 Hybrid 2022 mengalahkan mereka semua, mengambil masa hanya 7.3 saat.

Dalam ujian pecutan sisi kami, ceritanya serupa. Kedua-dua model Turbo 2023 (0.82g) dan Hibrid sebelumnya (0.81g) mengatasi prestasi baharu (0.79g). Mereka juga lebih pantas daripada hibrid baharu dalam ujian angka lapan “Litar Lumba dalam Botol” kami; Turbo baharu melepasi laluan dalam masa 28.0 saat berbanding 29.3 untuk hibrid. Orientasi jisim dan berat CR-V Hybrid baharu pastinya ada kaitan dengan prestasinya di trek.

Dalaman

Honda CR-V Hibrid

Tetapi bagaimana Honda CR-V Hybrid 2023 memandu di jalan biasa? Honda menjemput kami ke Santa Barbara, California, untuk mengendali Jelajah Sukan baharu mereka.

Honda turut membawa masuk model EX-L AWD Turbo (bukan hibrid) 2023 dan CR-V Hybrid Touring 2022, versi teratas daripada barisan hibrid tahun lepas, untuk menambah perspektif. Kami mencuba SUV di sepanjang lebuh raya dan melalui jalan belakang di sekitar negara wain berdekatan.

Dari sudut pandangan dinamik, sukar untuk membezakan hibrid baharu daripada hibrid keluar. Di tempat duduk seluar kami, mereka berasa sama cepat dan cekap. Apabila keadaan menjadi sukar, kedua-dua drivetrains membuat protes mereka melalui runut bunyi yang menggerutu.

Di luar talian, penghantaran kuasa adalah lancar dan boleh mendapat tork, tetapi kami terpaksa merancang pergerakan pada kelajuan lebuh raya dan mendaki bukit tanpa mengira hibrid yang kami pandu.

Semua CR-V 2023 menampilkan badan 15 peratus lebih kaku berbanding model sebelumnya dan suspensi yang ditala semula, menurut Honda. Sama ada meredah ngarai atau meredah pusat bandar, hibrid baharu ini berasa stabil dan konsisten, dan penggantungannya menawarkan kawalan badan yang teguh dan pengasingan kabin yang baik.

Tetapi ia tidak sempurna. Beberapa jenis turapan yang tidak kemas dan pecah mengalami getaran dari casis. Kami biasanya menyukai betapa ringannya CR-V Hybrid baharu pada kaki, tetapi model sebelumnya terasa hampir sama ringan.

Stereng pada 2023 berwajaran baik dan responsif yang berpatutan, tetapi tidak banyak maklum balas roda. Apabila bercakap mengenai brek, pedal ditala dengan baik untuk hibrid, tetapi kami mendapati sedikit berlumpur di hujung atas perjalanannya.

Honda CR-V 2023

Honda CR-V Hibrid

menambah ruang dengan 2.7 inci lebih panjang dan 0.5 inci lebih lebar daripada model sebelumnya. Ruang kaki belakang mengembang 0.6 inci hingga 41.0 inci, dan ruang kargo berkembang lebih daripada 6.0 kaki padu kepada 39.3 kaki padu di belakang baris kedua dan 76.5 kaki padu dengan baris kedua dilipat.

CR-V baharu juga menampilkan pintu lif kuasa terpantas dan paling senyap yang pernah dibuat Honda, dan syarikat itu mendakwa storan konsol tengah crossover adalah terbaik dalam kelasnya. Pintunya masih terbuka hampir 90 darjah.

Satu-satunya omong kosong? Hibrid tidak mendapat ruang kargo bawah lantai yang sama seperti model turbo kerana pek bateri – tetapi begitulah keadaannya dengan pendahulunya.

Tempat duduk belakang CR-V kini boleh dilaraskan kepada lapan kedudukan dan menampilkan sauh tempat duduk kanak-kanak bawah baharu yang lebih mudah digunakan. Tempat duduk hadapan juga baharu, dengan bingkai dan upholsteri baharu yang meningkatkan postur dan kestabilan. Kami boleh mengesahkan bahawa mereka sangat selesa.

Barisan hadapan melihat bahagian dalaman terbaik Civic baharu yang dipindahkan ke dalam CR-V Hybrid, iaitu kemasan mesh, suis mod pemacu dan tombol kawalan iklim metalik berlekuk. CR-V baharu juga menawarkan paparan hadapan 4.4-inci lebih lebar daripada versi lama dan menampilkan kluster instrumen digital baharu.

Penambahbaikan perisian infotainment termasuk lebih sedikit menu, butang dan tombol yang lebih besar serta kurang kependaman. Kami kurang kagum dengan saiz skrin sentuh infotainment, yang kelihatan agak kecil pada 9.0 inci (skrin standard lebih kecil pada 7.0 inci).

Peningkatan keselamatan termasuk struktur badan baharu, beg udara generasi akan datang, dan sensor kamera dan radar baharu untuk fungsi bantuan pemandu aktif kereta. Rangkaian penderia baharu menyumbang kepada bidang penglihatan yang lebih luas dan juga menyediakan maklumat tentang fungsi pengecaman tanda trafik baharu.

Walau bagaimanapun, perkara yang paling anda akan perhatikan tentang pedalaman adalah betapa damainya. Melalui penambahbaikan rangkaian kuasa, kerja badan yang lebih tegar, sistem pembatalan hingar dan bahan penyerap bunyi yang diletakkan di seluruh kabin, Honda mengasingkan ruang penumpang daripada bunyi yang paling mengganggu.

Ditambah dengan reka bentuk dalaman yang segar, Honda CR-V Hybrid 2023 mendapat sentuhan premium yang dihargai dalam SUV dalam julat harga ini.

Harga

Honda telah memudahkan trim CR-V untuk 2023; Apa yang dahulunya dua talian (petrol dan hibrid) kini hanya satu. Ia bermula dengan model gas EX FWD dan AWD termurah, dengan hibrid sukan di atas.

Honda CR-V Hibrid

Turbo EX-L FWD dan AWD adalah seterusnya dalam susunan harga, dan Sport Touring mendahului senarai. Untuk tahun 2023, trim asas LX dan Edisi Khas telah hilang. Powertrain hibrid kini merupakan tawaran prestasi dalam julat.

Honda CR-V Hybrid Sport FWD 2023 ialah model hibrid asas dan membawa pelekat $33,695. Untuk model Sport Touring 2023 (hanya ditawarkan dengan AWD), harganya meningkat sebanyak $6,150 kepada $39,845.

Dengan itu anda juga mendapat skrin sentuh infotainmen yang lebih besar, 12 pembesar suara dan bukannya enam, keserasian Android Auto dan Apple CarPlay tanpa wayar, pad pengecasan wayarles, tempat duduk kulit, stereng yang dipanaskan, pintu belakang kuasa, penderia tempat letak kereta dan banyak lagi.

Berbanding dengan pesaing seperti Toyota RAV4 Hybrid, harga pelekat adalah dalam julat yang sama. Tahap trim teratas Toyota ialah model Terhad, dan 2022s berharga $39,410. Toyota dan Honda dipisahkan kurang daripada $500, dan itu tidak menjelaskan kenaikan harga untuk RAV4 yang mungkin akan datang untuk 2023.

Untuk siapa CR-V Hibrid 2023 yang sesuai?

CR-V adalah hampir sebuah institusi. Ia telah cemerlang dalam pelbagai cara selama bertahun-tahun: ia cekap, ia memandu dengan baik, ia mempunyai skor keselamatan yang sangat baik, ia memanfaatkan sepenuhnya ruang yang tersedia dan ia hanya nilai yang baik untuk wang. Itulah sebabnya kami telah dua kali menganugerahkan SUV CR-V Terbaik. Itulah sebabnya model generasi kelima mendahului kedudukan SUV kompak kami.

CR-V Hybrid 2023 tidak menggerakkan jarum seperti yang kami harapkan, tetapi ia adalah pilihan yang munasabah untuk pembeli SUV kompak.

Ia lebih besar dan lebih lapang berbanding sebelum ini, dan turut menampilkan reka bentuk dalaman dan luaran yang dikemas kini serta tempat duduk yang lebih selesa.

Penjana kuasa hibrid baharunya memberikan rangsangan yang baik dalam tork, dan jika kecekapan maksimum adalah matlamat anda, anda tidak boleh salah dengan Sport FWD. Tetapi untuk sentuhan kecanggihan, sebagai tambahan kepada kepraktisan menyeluruh CR-V Hybrid, Sport Touring adalah (kebanyakannya) silang yang tenang untuk dilihat.

  • Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *