masa depan bitcoin

Masa Depan Bitcoin: 12 Senario Daripada Bullish kepada Bearish

Cryptonews – Tiada siapa yang tahu apa yang akan berlaku dengan Bitcoin. Bukan orang yang skeptik, bukan orang yang beriman, malah Satoshi Nakamoto. Tiada bola kristal.

Kebanyakan minda paling tajam dalam crypto menerima ketidakpastian itu, secara umum bersetuju bahawa kita tidak tahu. Dan mungkin itu sebahagian daripada daya tarikan.

“Kebanyakan kes penggunaan terbesar 10 tahun dari sekarang akan menjadi perkara yang akan terdengar gila bagi kami hari ini,” kata Elizabeth Stark, yang, sebagai ketua Lightning Labs, secara literal cuba membina masa depan rangkaian Bitcoin.

“Seperti bagaimana sebuah ensiklopedia yang boleh diedit oleh sesiapa sahaja akan terdengar gila kepada orang pada era pra-Wikipedia.”

Apakah mata wang kripto bitcoin apabila ia dewasa? Andreas Antonopoulos, Duta Bitcoin yang tidak dipertikaikan, berpendapat ia tidak mungkin menjadi satu perkara yang unik.

“Tiada kes penggunaan bersatu,” katanya. “Idea bahawa bitcoin akan digunakan sebagai penyimpan nilai atau bitcoin akan digunakan sebagai medium pertukaran atau bitcoin akan digunakan dalam pelbagai cara lain – bitcoin digunakan dalam semua cara itu, di tempat yang berbeza. ”

Maksudnya ialah bitcoin sudah pun berfungsi di dunia nyata dalam pelbagai senario sebenar, dan ia akan terus melakukannya dengan cara yang tidak dapat kita ramalkan.

“Semakin luas ia digunakan, semakin berpecah-belah dan meresap penggunaannya,” katanya, dengan betul mencabar premis eksperimen pemikiran ini.

Cukup adil. Ia adalah kaveat yang baik. Dan ini semua adalah mukadimah untuk mengatakan bahawa senario ini tidak dimaksudkan untuk saling eksklusif, ia tidak menyeluruh dan ia pasti mencetuskan perbezaan pendapat dan perdebatan.

Tetapi memandangkan minat arus perdana yang diperbaharui dalam bitcoin – yang tidak mungkin, sudah tentu, untuk melepaskan diri dari larian letupannya – ini dirasakan seperti saat yang baik untuk berhenti seketika, merenung dan mempertimbangkan pelbagai hasil yang berpotensi.

Bitcoin ialah idea yang berpandangan ke hadapan. Terdapat beberapa yang menghargai apa yang boleh dilakukan oleh bitcoin hari ini, tetapi kebanyakan juaranya menunjukkan apa yang mungkin dilakukannya esok.

Jadi bagaimana rupa esok? Secara khusus, bagaimana dengan 2030? Kami memilih tahun itu kerana ia cukup jauh pada masa hadapan untuk memberi masa untuk perubahan yang bermakna, tetapi masih cukup dekat untuk dilihat jika anda menjeling.

Saya bercakap dengan pelbagai Bitcoiners yang tajam untuk meneroka pelbagai 12 senario berpotensi, baik dan buruk, daripada kegagalan bencana kepada “bulan” atau bahkan Marikh.

Senario 1: Bitcoin berkembang maju sebagai digital

Senario paling mudah. Peter McCormack, hos podcast “What Bitcoin Did,” menganggap ini sebagai senario “trend continue”. “Ia adalah satu kepastian atau kebarangkalian yang sangat tinggi,” dia meramalkan.

“Bitcoin benar-benar hanya meneruskan apa yang dilakukannya, lebih ramai orang menerima pakainya dan rangkaian itu meningkat nilainya.” Kami akan melihat bitcoin dalam dana pencen, bitcoin dalam dana kekayaan negara dan kemungkinan bitcoin pada kunci kira-kira kerajaan. Paras pasaran Bitcoin mengatasi .

Tetapi harga hanya sebahagian daripada cerita. Isaiah Jackson, pengarang “Bitcoin & Black America,” mencadangkan bahawa dalam senario ini, bitcoin boleh membantu mengecilkan jurang kekayaan.

“25% daripada komuniti Kulit Hitam tidak mempunyai akaun bank di AS,” kata Jackson, sambil menambah bahawa apabila wang disimpan di bawah tilam, masyarakat berpendapatan rendah secara tidak seimbang dicederakan oleh inflasi.

“Inflasi tidak ditanggung sama rata,” katanya. “Inflasi membunuh. Secara literal.” Itulah sebabnya Jackson menganjurkan webinar tetap dengan kumpulan kewangan Hitam, menyebarkan mesej pemerkasaan kewangan melalui Bitcoin.

Alex Gladstein, ketua pegawai strategi Yayasan Hak Asasi Manusia, percaya senario ini sahaja akan menjadi kemenangan.

Hari ini terdapat 130 juta pemegang akaun bitcoin, dan dia berpendapat bahawa menjelang 2030 jumlahnya boleh meningkat kepada 1 bilion. “Orang ramai berfikir bahawa untuk bitcoin berjaya anda perlu membeli secawan kopi dengannya,” kata Gladstein. “Itu satu tanggapan yang salah. Anda tidak perlu membeli kopi dengan bitcoin untuk ia berjaya.”

Senario 2: Bitcoin dicekik oleh peraturan

Nigeria dan India bertindak keras terhadap bitcoin. Bagaimana jika seluruh dunia melakukan perkara yang sama? Jason Williams, pengarang “Wang Keras Anda Tidak Boleh F**k Dengan: Mengapa Bitcoin Akan Menjadi Mata Wang Rizab Global Seterusnya,” berhujah bahawa apabila negara telah cuba meletakkan kibosh pada mata wang kripto, ia tidak pernah benar-benar melekat.

“Apabila India mengharamkan kripto, anda hanya pergi ke negara lain,” katanya. Dunia ini lancar dan mudah untuk membawa perniagaan crypto anda ke tempat lain.

“Larangan tidak berfungsi,” kata Jackson, yang berpendapat bahawa jika bitcoin diharamkan di AS, sebagai contoh, itu akan “menjadikannya lebih terhad,” yang berpotensi menyebabkan peningkatan dalam permintaan dan oleh itu harga.

Masih lagi. Mungkin benar bahawa percubaan pengawalseliaan oleh negara-negara individu pasti akan menjadi bumerang, tetapi terdapat satu senario khusus yang memberikan Williams, seorang lelaki besar, jeda seketika.

“Peraturan global bersatu,” katanya. “Itulah risiko paling besar.” Jika para pemimpin dunia berkumpul untuk mewujudkan dasar bersatu mengenai kripto seperti Perjanjian Iklim Paris – dan semua bersetuju untuk menghapuskannya dengan langkah kejam, maka impak itu boleh memusnahkan.

“Tetapi itu akan menjadi sangat sukar,” kata Williams, kerana walaupun dunia cuba bekerjasama, sukar untuk mencapai halaman yang sama, untuk mendapatkan sokongan daripada semua pihak penting atau untuk mendapatkan susulan yang konsisten. (Lihat juga: Perjanjian Iklim Paris.)

Senario 3: Bitcoin menjadi mata wang rizab internet

Ini adalah senario kompromi. “Ramai orang mempunyai masa yang sukar untuk memikirkan bitcoin menjadi mata wang rizab global,” kata Anthony Pompliano, atau “Pomp,” kerana dia dikenali secara meluas dalam kalangan crypto, sambil menambah, “Tetapi mereka melihatnya sebagai lebih berdaya maju. laluan untuk menjadi mata wang rizab internet.”

Apabila anda membeli apa-apa melalui internet, kata Pomp, daripada pengalaman pengguna mata wang asas tidak benar-benar membuat perbezaan. Anda klik butang. Atau anda mengimbas kod QR. Mata wang itu tidak relevan.

“Sama ada dolar, RMB atau bitcoin atau apa-apa lagi, ia masih pengalaman pengguna yang sama,” kata Pomp, sambil menambah bahawa internet mempunyai “geseran transaksi” yang kurang, tetapi itu tidak semestinya berlaku dalam dunia analog. Mengklik untuk membeli buku di Amazon adalah satu perkara; membeli sekeping pizza adalah sesuatu yang lain.

Jadi bitcoin boleh berkembang menjadi mata wang semula jadi internet. “Apabila anda menggunakan sesuatu yang mempunyai penyelesaian terhingga seperti bitcoin, ia membolehkan perdagangan geografi-agnostik dalam persekitaran digital,” kata Pomp.

Itu akan memberi pedagang tempatan beberapa peningkatan tambahan: pelanggan global. Memandangkan kebanyakan peniaga sudah pun berputar untuk menjangkau khalayak yang lebih global, Pomp berkata menerima bitcoin akan membantu mereka “meluncur ke mana keping itu pergi.”

Senario 4: ‘dua masalah bitcoin’

Gladstein dari Yayasan Hak Asasi Manusia berpendapat kemungkinan kerajaan mengharamkan kripto adalah tipis tetapi dia mengakui terdapat “cara bijak bagi kerajaan untuk memerangi bitcoin.”

Dalam senario ini, kerajaan berhenti daripada larangan langsung tetapi sebaliknya menghalang orang ramai daripada menggunakan pertukaran. Lebih khusus lagi, mereka menyekat pengguna daripada mengeluarkan dana mereka.

“Saya fikir ini adalah serangan yang paling menonjol dan munasabah,” kata Gladstein. Bayangkan realiti baharu ini: Pengguna Amerika Syarikat tidak dapat mengakses BTC mereka di Coinbase.

“Ia pada asasnya memisahkan bitcoin ke dalam bitcoin yang dipegang oleh penjaga yang dipercayai oleh kerajaan seperti PayPal atau Coinbase – dan kemudian semua bitcoin yang longgar dan percuma, yang menjadi bitcoin pasaran gelap.”

Kini Bitcoin Pasaran Hitam boleh mempunyai nilai yang lebih tinggi daripada Bitcoin Beku dalam bursa. Adakah larangan seperti ini akan menjadi undang-undang? berperlembagaan? TBD. Gladstein masih menganggap senario ini tidak mungkin, terutamanya memandangkan cabaran undang-undang yang tidak dapat dielakkan dan semua usaha melobi bagi pihak komuniti blockchain, tetapi dia menganggapnya sebagai “cabaran yang paling sesuai untuk impian bitcoin.”

masa depan bitcoin

Senario 5: Orang cukai datang

Ini adalah “sentuhan paling ringan” yang boleh dilakukan oleh kerajaan untuk mengekang penggunaan bitcoin, kata Gladstein. Tetapi walaupun sentuhan ringan boleh melumpuhkan.

Katakan, sebagai contoh, warga AS terpaksa membayar keuntungan modal yang tidak direalisasikan pada bitcoin. Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen telah mengapungkan idea cukai keuntungan modal yang tidak direalisasikan, jadi idea itu mempunyai sekurang-kurangnya terikat dengan realiti.

Cukai sedemikian akan membebankan semua bitcoin HODLers, yang sabar menunggu bitcoin mereka untuk bulan. Dan ia mungkin menghalang Teslas dan Squares dan MicroStrategys dunia daripada meletakkan wang tunai dalam bitcoin kerana tiba-tiba mereka akan mengeluarkan cukai.

Jika ini berlaku, eksodus mereka daripada bitcoin boleh mencetuskan kejatuhan pasaran, membiak “FUD” pada steroid dan menyebabkan kejatuhan sistemik dalam keyakinan.

Bitcoin berharga kerana orang percaya ia berharga; songsangan juga mungkin benar. Dalam senario ini, pembela emas dan skeptik bitcoin seperti Peter Schiff yang pernah mengatakan bahawa bitcoin adalah “emas bodoh dan sesiapa yang membelinya akhirnya bodoh” – akhirnya boleh dibenarkan.

Gladstein menganggapnya satu pukulan panjang. Cukai sedemikian akan “dipertandingkan secara bersungguh-sungguh oleh sektor swasta dan oleh individu yang memiliki bitcoin,” katanya, sambil menambah bahawa menurut beberapa anggaran lebih daripada 10% rakyat Amerika memiliki BTC.

“Ini adalah demokrasi,” katanya. “Anda akan mempunyai minoriti kecil tetapi lantang ini yang mengganggu ahli kongres di seluruh negara untuk tidak melakukan perkara sedemikian.”

Beliau menyatakan bahawa angin politik bertiup ke arah lain – ke arah menjadi lebih mesra bitcoin – seperti keinginan datuk bandar Miami untuk bandar itu menjadi hab untuk crypto.

Negeri boleh berdaya saing. Jika Miami menjadi syurga crypto, Gladstein berpendapat kemungkinan besar bandar-bandar lain akan melonggarkan peraturan mereka, bukan mengeraskannya.

Dia menambah bahawa walaupun dalam senario paling suram di mana AS memutuskan untuk “pergi ke zaman kegelapan” dengan cukai hukuman, maka orang ramai mungkin berhijrah ke negara lain dengan persekitaran yang lebih mesra. Dia berkata “Mereka akan pergi ke Singapura atau Taiwan atau Norway.”

barangkali. Kemudian sekali lagi, kerajaan melakukan banyak perkara yang tidak masuk akal. Bergantung pada “pelakon yang rasional” untuk menang nampaknya kurang daripada kepastian kuku besi.

Senario 6: Bitcoin digunakan untuk membeli secawan kopi

Kebanyakan bersetuju bahawa untuk bitcoin berjaya sebagai tunai digital, ia mesti berjaya sebagai emas digital terlebih dahulu. Itu prasyarat. Dan memang benar bahawa bitcoin telah digunakan sebagai medium pertukaran untuk pembayaran merentas desa, kiriman wang dan di negara yang mempunyai mata wang yang sangat bermasalah.

Andreas Antonopoulos secara peribadi menggunakan bitcoin setiap minggu untuk membayar pereka web dan penterjemah di negara yang berbeza, dan mengatakan bahawa ia digunakan oleh “ratusan ribu orang di seluruh dunia.”

Tetapi dalam apa jua ukuran, bitcoin masih hanya mewakili sebahagian kecil daripada transaksi dunia untuk barangan atau perkhidmatan. Adakah itu akan berubah menjelang 2030?

Seberapa besar kemungkinan kebanyakan dunia akan menggunakan bitcoin itu sendiri, seperti yang pernah ditulis seseorang, untuk urus niaga sehari-hari sebagai “versi rakan ke rakan tunai elektronik”?

Kebanyakan kes penggunaan terbesar 10 tahun dari sekarang akan menjadi perkara yang akan kedengaran gila kepada kita hari ini.

Di satu pihak, Gladstein mengatakan bahawa pada tahun 2030 yuran urus niaga menghantar bitcoin (pada lapisan asas) mungkin terlalu tinggi. Mereka hampir perlu. Jika tidak, pelombong tidak akan melombong.

“Sepanjang abad akan datang, yuran akan menjadi sebahagian besar dan lebih besar daripada apa yang dibuat oleh pelombong,” dia meramalkan, kerana ganjaran separuh berkurangan dari masa ke masa, dan akan menghampiri sifar pada tahun 2140, apabila perlombongan selesai.

“Saya akan mengatakan bahawa menjelang 2030, blockchain utama akan menjadi sangat mahal untuk digunakan. Saya akan terkejut jika anda boleh membuat pembayaran pada blockchain bitcoin utama dengan harga kurang daripada $100.”

Kemudian ada isu lama yang degil mengenai turun naik harga. Raoul Pal, bekas eksekutif Goldman Sachs yang kini mengetuai Real Vision Group, menganggap ini sebagai halangan penting untuk membelanjakan bitcoin.

Pal mengesyaki bahawa menjelang 2030 turun naik harga bitcoin akan menjadi sederhana, tetapi tidak cukup untuk menjadikannya pilihan yang menarik untuk digunakan untuk memesan bagel.

Pada skala turun naik 1 hingga 100 di mana bon adalah 3 atau 4, dan pasaran saham berada pada tahap 20 hingga 30 – Pal menambat turun naik bitcoin semasa pada 70, dan berpendapat ia akan menurun kepada 30 dalam dekad yang akan datang.

Peningkatan, ya, tetapi masih bermasalah. “Sebagai peniaga, jika saya menjalankan perniagaan, jika saya menerima bitcoin, ia adalah mimpi ngeri yang besar,” kata Pal. “Kerana ia naik dan turun pada masa kita mengambil kiranya dalam kunci kira-kira, [sebanyak] 20%, 50% dalam sebulan. Saya tidak boleh memodelkan perniagaan mengenai perkara itu.”

Tetapi inilah tangkapannya. Walaupun kebanyakan bersetuju bahawa menggunakan bitcoin (seperti yang kita lihat hari ini) untuk membeli pusingan bir pada tahun 2030 mungkin sukar, mereka melihat senario seterusnya ini jauh lebih menjanjikan.

Senario 7: Bitcoin menguasai DeFi dan transaksi sepantas kilat

Masukkan Rangkaian Kilat. “Kebanyakan pengguna tidak akan tahu bahawa mereka menggunakan Bitcoin dan Lightning, sama seperti pengguna internet tidak tahu bahawa mereka menggunakan TCP/IP,” meramalkan Elizabeth Stark.

Apakah teknologi yang anda gunakan untuk menghantar teks foto kepada rakan anda? Saya tidak tahu. Tetapi ia berkesan. Stark berpendapat wang akan berfungsi dengan cara yang sama, dengan bitcoin sebagai asas. “Bitcoin boleh menjadi protokol yang menyokong transaksi di internet, daripada pembayaran rentas sempadan kepada pembayaran yang dibenamkan dalam apl sembang kepada permainan kepada artis dan pencipta sokongan,” jelasnya.

Pomp bersetuju, mencadangkan bahawa bitcoin sebagai wang tunai digital mungkin merupakan kes penggunaan “barbell” seperti dalam menawarkan nilai secara ekstrem.

(Konteks cepat: strategi pelaburan barbell ialah satu di mana portfolio mengandungi gabungan aset yang sangat selamat dan aset spekulatif yang tidak menentu … dengan tidak banyak di tengah.)

Dia mengatakan bahawa orang ramai cenderung untuk menumpukan pada “tapak tengah” urus niaga dalam Julat $20 hingga $50, tetapi tempat bitcoin boleh bersinar adalah pada transaksi terbesar dan terkecil.

Perlu menghantar $20 juta ke Zurich, untuk menutup perjanjian perniagaan? Kemudian bitcoin adalah cara paling murah untuk melakukannya. Perlu menghantar nikel kepada rakan, dalam hadiah hari jadi paling kedekut di dunia?

Seperti yang dikatakan Pomp, “Anda boleh menghantar satu sen secara percuma melalui Rangkaian Lightning.”

Gladstein melihat penyelesaian berlapis ini sebagai bab terbaru dalam kisah ekonomi yang lebih panjang. “Wang sentiasa berskala berlapis-lapis,” katanya. “Fikirkan semasa kita hidup semasa Standard Emas. Orang ramai tidak berjalan-jalan dengan emas di dalam poket mereka.”

Sebaliknya, dompet kami dipenuhi dengan kertas IOU untuk emas. Itu adalah satu lapisan. Lebih banyak lapisan tidak lama lagi menyusul. “Anda hanya boleh melakukan begitu banyak transaksi dalam emas, dan lebih banyak transaksi dengan wang tunai. Dan kemudian lebih banyak transaksi masih dengan kad kredit, “jelas Gladstein.

Inilah yang dia fikir mungkin berlaku dengan bitcoin dalam dekad yang akan datang. Apabila bitcoin terus meningkat, kerana terdapat hanya tujuh transaksi sesaat pada lapisan asas, Gladstein menjangkakan transaksi tersebut akan menjadi “urus niaga yang besar, gemuk, bermakna pada masa hadapan, seperti kapal kontena gergasi.”

Setiap bekas tersebut (urus niaga lapisan asas) boleh mengandungi sejuta transaksi kecil. “Anda dan saya boleh menghabiskan sepanjang tahun berinteraksi di rangkaian kilat, tanpa mengeluarkan wang pada rantaian utama,” katanya.

Dan bagaimana sebenarnya, permulaan kewangan terdesentralisasi (DeFi) melibatkan semua ini? Adakah DeFi datang kepada bitcoin, atau adakah bitcoin pergi ke DeFi?

Pomp cepat menunjukkan bahawa bitcoin ialah DeFi. “Bitcoin ialah OG kewangan terdesentralisasi,” katanya. “Ia adalah wang terdesentralisasi.” Dia berasa yakin bahawa bitcoin dan sup semasa projek DeFi (seperti gadai janji terdesentralisasi, membeli sekuriti, mendapatkan pinjaman) akhirnya akan bergabung, walaupun hubungan yang tepat masih TBD.

“Adakah bitcoin akan dibawa ke blok blok lain ini – seperti BTC yang dibalut, atau tBTC – atau sebaliknya adakah kita akan mempunyai infrastruktur terdesentralisasi yang dibina di sekitar bitcoin? Setakat ini, kami tidak tahu.”

Pal bersetuju bahawa kita tidak tahu bagaimana ia akan bergegar, dan mengatakan bahawa sedikit sebanyak ia tidak begitu penting. “Ia hampir tidak relevan apabila bitcoin sesuai dengan seni bina [DeFi] itu,” kata Pal.

“Mereka akan memikirkan cara untuk memindahkan bitcoin merentasi rantaian. Awak dan saya tak kisah.” Menyalurkan logik Stark, dia membandingkannya dengan internet.

Pada panggilan Zoom kami, dia ketawa dan bergerak ke skrin. “Saya tidak tahu komputer apa yang awak gunakan. Kami mempunyai sistem e-mel yang berbeza. Kami menggunakan Zoom ini. Tiada siapa yang tahu bagaimana semua ini berfungsi. Tetapi anda hanya klik butang, dan Jeff ada di sana.”

Atau mungkin anda tidak perlu mengklik butang. Pada masa depan pembayaran mikro yang diselitkan bitcoin dan keajaiban terpencar ini, urus niaga setiap hari boleh diautomasikan. Wang akan mudah mengalir. “Mengapa anda hanya dibayar setiap dua minggu?” tanya Pomp. “Mengapa anda tidak dibayar pada penghujung hari, setiap hari? Mengapa anda tidak dibayar setiap jam? Ini masalah teknologi.”

Pembayaran automatik atau penstriman – dengan bitcoin sebagai asas – boleh membenarkan aliran pembayaran yang lancar ke dalam akaun bank anda, membawa “deposit langsung” ke peringkat seterusnya. Itu hanya satu contoh. Satu lagi: “Mesin akan membayar mesin, secara asli, serta-merta,” meramalkan Stark. “Teslas akan membayar untuk mengecas dengan Lightning! (Melihat awak, Elon, kerana ia sudah boleh dilakukan hari ini.)”

Senario 8: Kiamat: Rangkaian entah bagaimana rosak

Bitcoin tidak pernah digodam. Rangkaian adalah kalis peluru. Bitcoin lebih selamat daripada bank anda. Ini adalah hujah biasa untuk bitcoin. Keselamatan adalah salah satu prinsip asasnya. Jika keselamatan itu terjejas?

Ia boleh menjadi permainan berakhir, dengan Peter Schiff ketawa terakhir.

Kegagalan Black Swan boleh berlaku dalam beberapa bentuk: serangan 51%, serangan oleh pengkomputeran kuantum, atau sejenis gangguan atau kegagalan rangkaian yang tidak pernah kita impikan apa yang Donald Rumsfeld pernah panggil sebagai “tidak diketahui”.

Peminat bitcoin, mungkin tidak menghairankan, menganggap ini mungkin tetapi tidak mungkin. “Kos yang terlibat dan bukan hanya kos, tetapi kemungkinan – untuk memperoleh peralatan perlombongan yang mencukupi untuk syarikat atau kerajaan untuk mengambil alih, dan memusnahkan atau memanipulasi rantaian bitcoin, adalah luar biasa,” kata Gladstein.

Dia berhujah bahawa selain kos yang sangat besar (sekurang-kurangnya $5 bilion), peralatan perlombongan itu sendiri mengambil masa untuk dikeluarkan, dan semua peralatan ini kini habis dijual sepanjang musim panas. Terdapat kekurangan global cip semikonduktor.

Jadi Gladstein berpendapat bahawa “idea bahawa anda akan menghasilkan peralatan perlombongan bitcoin yang mencukupi untuk bermain-main dengan rangkaian adalah tidak mungkin.”

Bagi penggodaman oleh pengkomputeran kuantum? “Saya fikir itu adalah latihan intelektual yang menakjubkan yang berakar pada hampir sifar peratus realiti,” kata Pomp.

Alasannya: “Apabila keupayaan teknologi jahat yang menyerang meningkat, begitu juga keupayaan teknologi pertahanan, juga. Dalam kriptografi, ia adalah permainan kucing dan tikus.”

Selain itu, kata Pomp, jika anda kebetulan mempunyai akses kepada komputer kuantum, “ini mungkin bukan perkara pertama yang anda akan serang” kerana anda akan memusnahkan nilainya dan tidak mendapat faedah, dan oleh itu anda akan memilih sasaran dengan lebih banyak terbalik.

Mungkin. Tetapi yang lain di luar ruang blockchain tidak begitu pasti. Analisis daripada Deloitte, bertajuk “Komputer Kuantum dan Rantaian Blok Bitcoin,” menyatakan bahawa dalam bentuknya sekarang, ya, memang benar pengkomputeran kuantum tidak mampu menggodam bitcoin … tetapi itu boleh berubah.

Jika anda kebetulan mempunyai akses kepada komputer kuantum, ini mungkin bukan perkara pertama yang anda akan serang.

“Anggaran saintifik semasa meramalkan bahawa komputer kuantum akan mengambil masa kira-kira lapan jam untuk memecahkan kunci RSA, dan beberapa pengiraan khusus meramalkan bahawa tandatangan bitcoin boleh digodam dalam masa 30 minit.

Ini bermakna bahawa bitcoin sepatutnya, pada dasarnya, tahan terhadap serangan kuantum, “jelas laporan itu. “Bagaimanapun jika komputer kuantum akan semakin hampir kepada tanda 10 minit untuk memperoleh kunci persendirian daripada kunci awamnya, maka blockchain bitcoin secara semula jadi akan rosak.”

Google kini mempunyai komputer kuantum. Dan walaupun mungkin dan mungkin juga berkemungkinan bahawa pembangun bitcoin berwaspada terhadap ancaman akan membangunkan tampung dan penyelesaian yang bijak.

Juga benar bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Google, Sundar Pichai, berkata di Forum Ekonomi Dunia Davos, “Dalam masa lima hingga 10 tahun bingkai, pengkomputeran kuantum akan memecahkan penyulitan seperti yang kita ketahui hari ini.”

Senario 9: The Grand Flippening: Bitcoin menjatuhkan fiat

Bolehkah bitcoin menjatuhkan fiat menjelang 2030, menggantikannya sebagai mata wang utama dunia?

Saya hanya memasukkan senario ini sebagai pemeriksaan realiti. Hampir semua orang yang saya bercakap dengan termasuk yang paling pembuli daripada lembu bitcoin menganggap ini sangat tidak mungkin.

 

Anda akan sukar untuk mencari lembu bitcoin yang lebih bersemangat daripada Jason Williams, yang mengendalikan Twitternya ialah @GoingParabolic. Dia yakin bitcoin akhirnya akan menjadi mata wang rizab global, dan berkata,

“Sangat mudah bagi saya untuk melihat bitcoin $1 juta hingga $1.5 juta menjelang 2028, dan saya fikir ia sangat mudah untuk saya melihat bitcoin $5 juta menjelang 2030 ,” tetapi malah Williams tidak melihat bitcoin menggantikan fiat sepenuhnya menjelang 2030.

Fiat berkemungkinan berada di sini untuk kekal, sekurang-kurangnya dalam beberapa kapasiti. “Dalam seumur hidup kita, bermakna untuk 60 hingga 100 tahun akan datang, saya fikir akan sentiasa ada mata wang fiat, dan sentiasa wang korporat,” kata Gladstein.

“Saya fikir kerajaan akan sentiasa dapat mengeluarkan hutang dan mempunyai mata wang fiat,” tetapi dia menambah bahawa apabila bitcoin semakin terkenal, “kemampuan mereka untuk mengawal dunia akan menjadi kurang.”

Senario 10: Pengkhianatan bitcoin

Andreas Antonopoulos, yang bercakap dengan penuh semangat dan fasih mengenai kuasa bitcoin untuk membiayai mereka yang tidak mempunyai akaun bank dan memperbaiki kehidupan orang sebenar di seluruh dunia, mengambil pengecualian daripada apa yang sering dianggap sebagai penerimaan “arus perdana”.

“‘Arus perdana’ hampir seperti karikatur Barat ini, Karen membeli-belah di Macy dengan kad Visanya,” katanya. “Tetapi itu bukan arus perdana. Itu sebenarnya adalah [kumpulan] elit istimewa yang sangat kecil di planet ini.”

Cara Antonopoulos melihatnya, hanya 13% daripada populasi manusia yang hidup di bawah demokrasi liberal dengan sistem mata wang yang stabil atau rizab.

(Dia memetik Alex Gladstein untuk statistik ini.) Mesej teras Antonopoulos: “87% yang lain” ialah arus perdana. “Ini semua mengenai 6 bilion yang lain,” katanya. “Itu adalah arus perdana. Itulah arus perdana umat manusia, dan arus perdana umat manusia memerlukan mata wang yang melampaui spekulasi.”

Jadi untuk Antonopoulos, senario yang paling menyedihkan ialah dalam usaha untuk memihak kepada 13% – Wall Street, Elon Musk, JPMorgan, spekulator Barat dan pelabur – bitcoin mengkhianati 87% yang lebih besar.

“Saya fikir risiko terbesar ialah kami menerima kompromi pada prinsip asas desentralisasi, berkecuali dan penentangan penapisan, untuk mendekati minoriti yang sangat, sangat kecil yang kami cenderung untuk memanggil arus perdana,” kata Antonopoulos.

Khususnya, ini bermakna menelan lebih ketat mengetahui pelanggan anda dan peraturan anti-pengubahan wang haram yang menjadikannya lebih membebankan untuk digunakan oleh mereka yang tidak mempunyai bank, yang akan “mempermudahkan bitcoin” dan, seperti yang dikatakan oleh Antonopoulos, “mengubahnya menjadi karikatur vanila yang cantik asal usul cypherpunk.”

Dia membayangkan cerun yang licin. (Dan anda boleh berhujah bahawa ini telah pun bermula.) Kompromi mungkin bermula dengan apa yang kelihatan seperti peraturan KYC yang tidak berbahaya, tetapi mereka kemudian boleh mengancam prinsip bitcoin yang paling suci itu: kekurangan. Bagaimana jika pelombong – melalui peraturan atau penyenaraian hitam atau insentif dipujuk untuk mengubah suai bekalan bitcoin, untuk mengubah angka suci 21 juta itu?

“Pelombong, pada pendapat saya, akan diminta untuk ‘memperbaiki’ bekalan bitcoin,” dia berteori. Ini tidak akan berlaku secara eksplisit. Mereka tidak akan berani menukar 21 juta kepada 42 juta.

Tetapi mungkin sesuatu yang lebih licik? Mungkin pelombong akan didorong, Hei, semua BTC yang Satoshi tidak pindahkan selama bertahun-tahun … itu sia-sia, jadi mari kita masukkan semula ke dalam edaran. Mana-mana bitcoin yang kami fikir telah hilang mari kita masukkan semula ke dalam edaran.

Walaupun dalam senario Pengkhianatan Bitcoin, bagaimanapun, Antonopoulos optimis tentang masa depan keseluruhan dan kuasa cita-cita bitcoin.

“Mereka boleh memilih dan melemahkan serta menjejaskan apa yang kita panggil bitcoin hari ini, tetapi dalam kes itu, idea asas akan dibina semula di bawah nama yang sama atau nama yang berbeza,” katanya, kerana “tiada sesiapa yang mempunyai kuasa moral untuk menafikan. akses kepada ekonomi dunia kepada berbilion orang.”

Pada akhirnya, Antonopoulos berpendapat bahawa mungkin “mereka akan cuba memakai saman dan mengikatnya, tetapi akhirnya mereka akan gagal.”

Senario 11: IMF mencipta pesaing bitcoin

Selepas memikirkan pelbagai senario penurunan harga yang dia tidak anggap semua itu meyakinkan, Pal mengukir senyuman licik. “Ini adalah pemikiran di luar kotak,” katanya.

Kemudian dia mencetuskan senario baharu.

Sebagai permulaan, bagaimana jika Tabung Kewangan Antarabangsa mencipta mata wang digital global? Itu bukan idea baru. Setakat ini, tidak begitu membimbangkan.

Dan bagaimana jika mata wang global ini adalah sekumpulan mata wang negara? Ini juga bukan idea baru, dan ia juga sesuatu yang telah dipertimbangkan oleh IMF.

Tetapi kemudian dia menambah kelainan: Setiap negara hanya dibenarkan menyertai bakul jika mereka bersetuju untuk mengehadkan cetakan kewangan mereka kepada 2% setahun. Ini tiba-tiba akan mencipta kemunculan semula kepada kualiti bitcoin yang boleh dikatakan paling berharga: Kekurangan.

“Sesuatu seperti itu sangat menarik,” kata Pal. “Ini tidak bermakna ia akan menyingkirkan bitcoin, tetapi ia akan menjadikan penggunaannya kurang diperlukan.”

Cara Pal melihatnya, idealis bitcoin mungkin memetik kelebihan falsafah mata wang kripto terdesentralisasi, akses terbuka kepada semua, tidak terikat kepada kerajaan atau bank tetapi bagi kebanyakan orang, tarikan sebenar adalah kekurangannya.

“Dunia sebenar ialah, ‘Saya hanya mahu membayar bil saya, menerima pendapatan. Saya mahu berniaga dengan orang. Idealisme tidak menjalankan perniagaan saya dan tidak membayar gadai janji saya.’” Bagi kumpulan besar peminat bitcoin ini, alasan Pal, apa yang penting ialah kekurangan. Jadi IMF boleh mencuba dan mencipta kekurangannya sendiri.

Ini tiba-tiba akan mencipta kemunculan semula kepada kualiti bitcoin yang boleh dikatakan paling berharga: Kekurangan. Sejauh manakah Pal melihat senario ini? Jawapannya mengejutkan saya.

Dia berjalan melalui logiknya: IMF tahu ia mempunyai masalah pencetakan wang, “dan itu menyebabkan penerbangan aset ke kawasan lain, dan ia mewujudkan sistem yang tidak stabil.” Jadi jika IMF mempunyai keupayaan untuk mencipta syiling yang membina kekurangan masa depan – mencuri halaman daripada buku permainan bitcoin sendiri – mengapa tidak mencubanya?

Pal menjelaskan bahawa dia tidak mengetahui IMF mempunyai sebarang rancangan untuk mencipta Global Scarcity Coin, bahawa ia tidak mungkin berlaku dalam masa terdekat, dan dia tidak pernah mendengar tentang IMF malah mencadangkan had cetakan 2%. Dia nampaknya telah mencipta idea itu dengan cepat.

Jadi jika beberapa penganalisis IMF muda yang tajam dan semakin giat membaca artikel ini, mendapat inspirasi dan kemudian mengapungkan idea itu kepada bosnya, yang membawanya kepada bos bosnya dan kemudian tidak lama kemudian IMF mencipta versi prototaip idea ini?

Dan kemudian jika IMF benar-benar melaksanakan Global Scarcity Coin, dan ia menyaingi bitcoin dan melenyapkan ratusan bilion dolar dalam nilai pasaran, menyebabkan berjuta-juta HODLers bangkrut? Keburukan saya, itu pada saya.

Senario 12: Bitcoin Marikh

Bitcoin pergi “ke bulan” adalah begitu 2017. Isaiah Jackson memerhatikan hadiah yang lebih berair. “Saya fikir pada tahun 2030, kita akan mempunyai kapal angkasa di Marikh dan mereka akan menjalankan transaksi crypto melalui satelit,” dia meramalkan.

Dia tidak bergurau. Jackson menyatakan bahawa penjajah Marikh yang bercita-cita terulung di dunia, Elon Musk, kini menjadi lembu bitcoin yang lantang.

(Semacam. Musk baru-baru ini tweet bahawa bitcoin adalah “hampir sebagai BS sebagai wang fiat,” tetapi “kata kuncinya ialah ‘hampir.'”) Jika Musk berjaya membawa manusia ke Marikh, alasan Jackson, dan jika mereka mencipta sejenis komuniti baharu, “mereka tidak akan membayar secara tunai. Pernah.”

Dia menambah bahawa Blockstream mempunyai infrastruktur untuk pembayaran satelit, jadi anda boleh menggunakan bitcoin secara literal di angkasa.

“2030. Kapal angkasa di Marikh, menghantar crypto kembali ke Bumi,” kata Jackson, ketawa kecil. “Saya memanggilnya sekarang.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *