2023 Ram 2500 HD Rebel Ujian Pertama: Kadang-kadang kurang sebenarnya lebih

  • Share
Ram 2500 HD

Bukan rahsia kami suka Ram Trucks. Jenama itu telah beroperasi selama tiga tahun sebagai MotorTrend Truck of the Year (Ram 1500 pada 2019, Ram 2500/3500 HD pada 2020, Ram 1500 TRX pada 2021) – satu coretan akhirnya dipecahkan oleh Rivian R1T yang cemerlang tahun lepas. Jadi apabila varian baharu seperti Ram 2500 Rebel muncul, kami mengambil perhatian.

Tiada jalur pita istimewa, ini: 2023 Ram 2500 HD Rebel ialah trak yang sangat berkemampuan yang dimodelkan selepas 1500 Rebel yang telah dikeluarkan sejak pertengahan remaja. Setakat ini, jika anda mahukan Ram tugas berat yang juga turnkey off-roader, satu-satunya pilihan anda ialah Power Wagon.

Fikirkan Ram 2500 Rebel (pendek kata HD Rebel) sebagai lampu Power Wagon. Tetapi ujian kami membuktikan bahawa HD Rebel tidak ringan – secara literal atau kiasan.

Rebel 2500 berkongsi banyak casis Power Wagon, termasuk suspensi hadapan hidup tiga pautan, gandar belakang spring gegelung lima pautan, pembezaan gelincir terhad dan kunci elektronik, plat skid dan tayar luar jalan 33 inci.

Seperti Power Wagon, ia didatangkan secara standard dengan 410 kuasa kuda 6.4 liter V8, disokong oleh transmisi automatik lapan kelajuan dan pacuan semua roda. Penggayaan sebahagian besarnya diperoleh daripada Power Wagon, tetapi Rebel mendapat tudung bonjolan kuasa Mopar yang unik.

Ram 2500 HD

Beberapa ciri Power Wagon tiada daripada senarai peralatan standard 2500 Rebel, termasuk suspensi 2 inci, roda berkeupayaan kunci manik 17 inci, pembezaan hadapan boleh dikunci dan suspensi hadapan Articulink dengan bar penstabil hadapan boleh tanggal. Selain itu, win Amaran 12,000 paun standard Power Wagon adalah pilihan pada Rebel.

Tetapi HD Rebel menawarkan beberapa pilihan utama yang anda tidak boleh dapatkan pada Power Wagon, termasuk yang Ram memberitahu kami sering diminta: turbodiesel enam silinder Cummins legendaris 6.7 liter (yang, berkat bercampur ternyata; lebih lanjut mengenainya sebentar lagi). Rebel juga dilengkapi dengan set spring yang lebih keras yang terdapat pada silinder HD lain dan spring udara belakang pilihan.

Dua perkara terakhir ini amat penting kerana ia menjadikan HD Rebel lebih sesuai daripada Power Wagon untuk melakukan jenis kerja menunda dan mengangkut yang sering digunakan oleh trak berat.

Walaupun Ram 2500 HD Power Wagon mempunyai muatan maksimum 1,630 paun dan kapasiti menunda sebanyak 10,590 paun, 2500 Rebel mempunyai muatan maksimum 3,140 paun dan kapasiti menunda sebanyak 16,870 paun – begitu juga dengan enjin gas.

Disebabkan oleh peningkatan berat enjin diesel, muatan dikurangkan kepada 1,980 paun dan kapasiti menunda dengan diesel dikurangkan kepada 14,920 paun. Win pilihan juga tidak tersedia pada Cummins kerana ia mengambil lebih banyak ruang di belakang jeriji. Lihat, kami memberitahu anda bahawa diesel adalah rahmat bermata dua.

Ram 2500 HD

Kami mempunyai peluang untuk pergi ke luar jalan dengan versi petrol dan diesel HD Rebel. Persediaan casis adalah hebat; Kami mengatasi beberapa halangan yang agak sukar dan kedua-dua trak mengatasinya dengan drama dan usaha yang minimum. Di luar jalan raya, terdapat sedikit pengganti untuk tork yang banyak dan pelepasan tanah. Adakah kita terlepas perbezaan penguncian hadapan Power Wagon? Heck, kami jarang terpaksa mengunci pembeza belakang Rebel.

Kami menjangkakan HD Rebel berkuasa diesel akan mempunyai beberapa kelebihan luar jalan memandangkan tork akhir rendah yang ketara. Tetapi di sini juga, enjin gas terbukti menjadi pilihan yang lebih baik. Kami mendapati lebih mudah untuk menggunakan kuasa dengan lancar dan lancar dengan 6.4 berbanding Cummins.

Pada julat rendah, diesel mempunyai kecenderungan untuk melompat ke hadapan walaupun dengan sentuhan paling ringan pada pemecut. Brek enjin karburetor juga lebih baik. Kami boleh beralih ke gear rendah pada turunan paling curam, dan Pemberontak berjinjit menuruni bukit.

Disel memang mempunyai brek ekzos, tetapi ia tidak melakukan banyak pada kelajuan enjin yang rendah. Electronic Hill Descent Control adalah standard pada Rebel dan kami mendapati bahawa kami boleh memasangkannya dengan diesel,

Sudah tentu, kebanyakan kita memandu di atas jalan sekurang-kurangnya sama seperti yang kita lakukan di luar jalan, dan di sinilah diesel menunjukkan satu kelebihannya yang jelas: penjimatan bahan api yang jauh lebih baik.

Walaupun purata diesel yang diiklankan mencecah remaja pertengahan hingga tinggi, enjin petrol bergelut untuk mendapatkan 12mpg dan menjatuhkan tukul menurunkan penjimatan bahan api kepada satu digit. Ini bermakna caj tambahan untuk diesel ialah (adakah anda duduk?) $9,595 di atas harga asas 2500 Rebel sebanyak $68,940. Anda perlu memandu banyak untuk membuat perbezaan dalam penjimatan bahan api.

Ram 2500 HD

Pemberontak HD dengan mana-mana enjin mempunyai cabaran mereka sendiri di jalan raya. Seperti Power Wagon, Pemberontak tidak mempunyai tangga sisi (ia mengurangkan sudut tipping), dan jika anda berada di bawah ketinggian purata, anda secara praktikalnya perlu meletakkan laluan anda ke dalam teksi.

Jika anda mempunyai anak yang cukup muda untuk tempat duduk kereta, cara terbaik untuk memasukkan mereka ke tempat duduk belakang adalah dengan menggantung takal pada bingkai pintu dan menggunakan win.

Pendakian ke dalam kabin berkembar Rebel pastinya berbaloi. Seperti model Ram yang lain, ia adalah tempat yang bagus untuk tinggal. Ram menawarkan tiga tahap trim untuk Rebel, dan dua teratas termasuk tempat duduk kulit dan skrin sentuh gaya tablet yang besar yang kami kenali dan sukai daripada model Ram yang lain.

Untuk tahun 2023, semua Ram 2500 HD mendapat kluster instrumen digital yang dipertingkatkan, yang termasuk paparan peta bergerak (walaupun bentuk panel bermakna anda melihat lebih banyak perkara yang dihantar ke kedua-dua sisi berbanding perkara yang berada di hadapan anda ).

Kami berpeluang untuk meletakkan 2500 Rebel berkuasa petrol melalui ujian prestasi kami. Trak itu mencapai 60 mph dalam 7.5 saat dan melepasi suku batu dalam 15.8 saat pada 88.1 mph. Itu bukan angka yang hebat, tetapi ia tidak menghairankan memandangkan Ram 2500 HD Rebel mempunyai berat 7,499 paun .

Ram 2500 HD

Kami akan tertanya-tanya untuk melihat prestasi diesel sebaik sahaja kami dapat mengujinya. Ya, ia mempunyai lebih tork (850 lb-ft berbanding karbohidrat hanya 429), tetapi berdasarkan muatan yang dikurangkan, ia menambah lebih setengah tan berat kepada trak.

Bagaimana dengan pengalaman memandu yang lain? Carlike tidak terlintas di fikiran. Pertama sekali, trak 3/4 tan bukanlah kenderaan yang paling selesa memandangkan betapa kakunya spring mereka untuk membawa satu tan setengah atau menunda treler 8+ tan.

Namun, tetapan pegas gegelung Ram 2500 HD menjadikannya lebih baik daripada trak pegas daun, dan apabila dipasang dengan pegas udara belakang pilihan, tunggangan HD Rebel hampir boleh diterima. Untuk memanggil stereng yang tidak tepat akan menjadi satu kenyataan yang terlalu mengecil.

Tayar luar jalan yang besar dan lembut menjadikan input stereng kelihatan lebih seperti petunjuk semata-mata, dan terdapat bunyi angin dan tayar yang cukup untuk menyaingi deruman diesel.

Ram 2500 HD

Namun, sejauh mana pikap luar jalan pergi, Ram 2500 HD Rebel adalah pakej yang menarik. Ia melakukan kebanyakan perkara yang akan dilakukan oleh Power Wagon dalam semua kecuali situasi luar jalan yang paling ekstrem sambil mengekalkan keupayaan menunda dan mengangkut tugas berat yang ditinggalkan oleh Power Wagon.

Dan kerana ia adalah Ram, ia jauh lebih boleh diterima daripada kebanyakan pikap 3/4 tan. 2023 Ram 2500 Rebel memberi kita satu lagi sebab untuk menjadi peminat Ram.

  • Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *