Ulasan Toyota Crown First Drive 2023: Masih Bagus Tanpa Cerita Belakang?

  • Share
Toyota Crown

Disokong oleh hampir 70 tahun warisan, Toyota Crown 2023 baharu meneruskan legasi kereta perdana automotif Jepun yang menjangkau 15 generasi. Tetapi dalam satu cara, semua itu tidak penting.

Kerana model 2023 ialah Crown pertama yang sampai ke pantai AS sejak 1972, yang bermaksud rakyat Amerika tidak boleh dipercayai untuk menghormati sejarah itu. Mahkota 2023 mesti berdiri sendiri.

Dengan Avalon dihentikan, Toyota boleh sahaja keluar dari segmen sedan bersaiz penuh. Sebaliknya, kami mendapat reka bentuk sedan-UV yang menolak sempadan yang anda mesti lihat sendiri untuk menghargai (atau tidak).

Di sebalik rupa polarisasi dan warisan yang telah lama wujud, bagaimana pula Toyota Crown 2023 memikat pembeli?

Toyota Crown: Sangat Bukan Avalon 2023

Toyota Crown 2

Avalon lama dan Crown baharu kedua-duanya adalah sedan Toyota perdana bersaiz penuh, tetapi di situlah persamaan berakhir. Seperti Venza, Sienna, dan juga Sequoia, Crown membuat penampilan sulungnya dengan barisan hibrid semua.

Dan sama seperti Toyota yang lain, anda tidak perlu menjadi ahli alam sekitar yang menyayangi Prius untuk mengambil berat tentang rangkaian kuasa mesra hijau Crown.

Sistem hibrid AWD empat silinder 236 hp yang dipadankan dengan CVT adalah standard pada Crown XLE dan Limited; ini ialah versi terkini teknologi yang telah kami lihat dalam pelbagai Toyota selama bertahun-tahun.

Pecutan kepada 60 mph datang dalam 7.6 saat, kata Toyota, walaupun ia menggunakan 91-octane (87 disyorkan apabila anda tidak berlumba Lexus ES untuk slip merah jambu). Harga bermula hanya di atas $41,000 untuk versi Crown ini.

Jika itu menyebabkan sedikit pedih ulu hati, ingat Avalon 2022 sudah bermula sekitar $38, Kejutan barisan itu sebelum pemalam Crown Prime tiba—adalah model Platinum. Anda hanya perlu membelanjakan lebih $53,000 untuk Crown Platinum 2023, satu-satunya kemasan dengan sistem Hybrid Max baharu Toyota.

Seperti pada Lexus RX500h 2023, Crown Platinum melangkau 2.5 liter I-4 untuk 2.4 liter turbo I-4. Ia juga mendapat sistem hibrid automatik enam kelajuan dan sistem hibrid yang lebih kompleks, yang kedua melibatkan motor pada gandar hadapan serta motor dan penyongsang pada gandar belakang untuk memberikan pecutan responsif dan AWD yang sentiasa mempunyai sekurang-kurangnya 30 peratus daripada tork pergi ke roda belakang.

Toyota Crown 3

Seperti Lexus itu, taburan tork maksimum ke gandar belakang ialah 80 peratus. Crown Platinum mungkin “hanya” menghasilkan 340 hp kepada 366 hp RX500h, tetapi Toyota masih bagus untuk anggaran masa 5.7 saat 0-60-mph pembuat kereta. Ia mudah terasa begitu pantas di jalan raya.

Toyota Crown: Kenapa Nampak Macam Itu?

Toyota Crown 2023 mengikuti jejak tayar yang ditinggalkan oleh AMC, Subaru, dan juga Volvo. Ia adalah sedan terangkat yang 4.1 inci lebih tinggi daripada Avalon dan 1 inci jauh daripada SUV C-HR dengan rel bumbung. Berjalan di sekitar Mahkota tidak kurang pelik daripada meleret foto dalam ulasan ini. Anda memahami perkara yang anda lihat, tetapi nampaknya … berbeza entah bagaimana.

Dalam industri yang penuh dengan reka bentuk satu-peningkatan, Crown menembusi. Cara bumbung mencerun ke geladak belakang adalah sentuhan yang sangat bagus, tetapi masalah yang kita lihat adalah di tempat lain. Crown yang digayakan secara unik muncul di tempat Avalon berhenti di hadapan, dengan rawatan gril yang dihitamkan sama berlebihannya hari ini seperti ketika kereta yang dihentikan itu dilancarkan untuk 2019.

Kisahnya tidak bertambah baik dengan pilihan cat dua warna, yang termasuk tudung hitam yang samar-samar menunjukkan kereta sport yang pastinya Crown tidak. Tetapi hei, pergi besar atau pulang ke rumah, bukan?

Walaupun pilihan dua-nada menulis beberapa cek yang Crown tidak boleh tunaikan, kami mengagumi keberanian Toyota di sini—terutama dengan pilihan Zaman Gangsa/hitam dan Supersonik Merah/hitam yang menarik perhatian.

Toyota Crown 3

Di bahagian belakang, Mahkota menggunakan rupa lampu belakang tunggal dan menampilkan potongan trim bergaris hitam yang kelihatan terbaik apabila kontras dengan warna bukan hitam. Roda 19-inci yang menarik ialah peralatan standard pada XLE, manakala 21s tersedia pada Limited dan standard pada Platinum.

The Crown mungkin mempunyai empat gaya badan di Jepun (termasuk yang sangat panas), tetapi mungkin Toyota berharap reka bentuk unik itu menggegarkan segmen yang dilihat beberapa pesaing merancang untuk meninggalkan segmen itu.

Kedua-dua rangkaian kuasa Crown memandu dengan baik, tetapi jangan anggap Hybrid Max-ified Platinum sebagai versi yang lebih berkuasa daripada sistem hibrid standard dalam XLE dan Limited.

Dengan persediaan standard, dua trim bawah berasa lebih berkuasa daripada 236 hp yang dicadangkan, dan itu boleh menjadi rangsangan hibrid di tempat kerja. Bunyi enjin agak kasar, tetapi ia tidak terlalu kuat.

Selain itu, dengan bandar/lebuh raya 42/41 mpg dan jarak pemanduan gabungan hampir 600 batu (!), isu kecil itu boleh dimaafkan.

Di jalan dua lorong yang lancar di luar Nashville, kami tidak dapat menguji penggantungan Crown, tetapi ketua jurutera Akihiro Sarada memberitahu kami kualiti tunggangan adalah keutamaan; tidak menghairankan, pasukan itu menyasarkan perjalanan yang lancar dan halus.

Sarada, yang bapanya mempunyai Mahkota generasi ke-11 dan ke-12, juga berbangga dengan cara model 2023 itu membelok rata untuk kereta sebesar itu. Memang benar, tiada Mahkota 2023 yang kami pandu terbabas dengan guling badan yang berlebihan apabila dipandu dengan selesa atau pada kelajuan sederhana.

Tidak buruk untuk kereta yang beratnya sekitar 4,300 paun. Rasa brek juga menjadi kemuncak, kerana kereta memberikan respons yang hampir lancar apabila anda berhenti. Bunyinya seperti perkara asas tetapi tidak: Peralihan untuk hibrid daripada penjanaan semula kepada brek mekanikal sebelum anda berhenti telah menghalang pembuat kereta pada masa lalu, termasuk Lexus.

Toyota Crown: Di mana The Crown Boleh

Toyota Crown 4

Diperbaiki Dalam Lexus RX500h dan kini Toyota Crown Platinum, kami peminat sistem AWD hibrid baharu syarikat berdasarkan 2.4 liter turbo inline-four. Dalam kereta yang kedua, ia hanya datang dalam bentuk yang dimuatkan sepenuhnya dengan ciri dalaman yang tidak mencukupi untuk dipadankan dengan bahagian luar.

Beberapa kepingan trim tembaga yang halus dan mewah kelihatan bagus tetapi tidak sepadan dengan pemegang pintu. Selain itu, panel pintu itu sendiri terlalu keras dan jelas, walaupun kami menghargai tempat letak tangan yang licin. Di seluruh bahagian dalam, bahan-bahannya adalah gabungan barangan berkualiti tinggi dan permukaan yang lebih keras.

Kecukupan dalaman dan kekurangan pilihan batang kuasa membuatkan kami dengan berat hati mencadangkan pembeli untuk menggunakan rangkaian kuasa Hybrid Max yang mahal untuk Limited dengan roda 21 inci pilihan. Jika anda akan melakukan perkara secara berbeza, mungkin juga komited dengan rupa.

Kecuali, bagaimanapun, anda tinggi. Tidak banyak ruang kepala di dalamnya seperti yang anda fikirkan, tetapi mungkin reka bentuk yang menarik ini memerlukan beberapa kompromi praktikal.

Toyota Crown 5

Tempat duduk belakang adalah luas untuk dua orang, tetapi ia tidak seluas yang dicadangkan oleh dimensi luaran. Satu lagi nota ringkas: Butang untuk membuka batang di sebelah kanan penutup batang di bawah jalur lampu LED terlalu kecil dan sukar untuk diakses. Kami berharap Crown akan datang mengemas kini perkara ini.

Buat masa ini, hargai cara Toyota Crown 2023 mencatat hala tujunya sendiri. Atau jangan lakukan dan dapatkan Volkswagen Arteon yang lebih menarik secara tradisional. Tetapi seperti ruang kereta bersaiz penuh yang lain, VW itu tidak mempunyai kecekapan Crown dan daya tarikan permulaan perbualan.

Kami tidak dijual pada penggayaan Toyota dan berpendapat bahagian dalam boleh melakukan kerja yang lebih baik pada titik harga Platinum, tetapi kereta ini menarik. Itu dan reputasi Toyota untuk nilai jangka panjang mungkin mencukupi untuk sesetengah pembeli, tanpa mengira nama model yang dinyatakan pada penutup batang.

Kami hanya berharap Toyota akan terus menggunakan Crown ini atau, anda tahu, mungkin berikan kami salah satu daripada tiga gaya badan yang lain—termasuk SUV Eropah yang samar-samar.

  • Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *